- Úvod
- Jednodruhové koření
- 200g balení (sáček se svárem)
- Paprika sladká ASTA 120 (200g)
Paprika sladká ASTA 120 (200g)

- Kompletní specifikace
- Související zboží30
- Paprika sladká ASTA 120 (200g)SKLADEM - Ihned k dodání44 Kč38 Kč bez DPH
Paprika sladká ASTA 120
Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva
Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.
Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť
Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.
Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.
Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.
Zdravotní účinky:
- podporuje imunitu, má antiseptické účinky
- urychluje trávení, odstraňuje plynatost
- pročišťuje trávící trakt, ledviny a močové cesty
- podporuje pevnost cév a srdce
- podporuje pevnst kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu
Co znamená označení ASTA?
ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.
Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.
Recept:
Buřtguláš
Suroviny: 2 buřty, kmín, 4 brambory, 3 lžíce mleté červená papriky ASTA, cibule, masox, sůl, smetana
Postup: Cibuli, brambory a uzeninu nakrájíme. Do hrnce dáme na rozpálený olej zpěnit cibuli, přidáme uzeninu, brambory, zasypeme červenou paprikou, trochou kmínu a chvíli. Poté zalijeme vodou, přidáme masoxu. Než jsou brambory hotové, přidáme smetanu a jíšku, povaříme, dochutíme solí.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde