Pro základní funkčnost, analytické účely a personalizaci webu používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu stímto souhlasíte. Více informací marketing a cookies.

 
 
 
 

Úvod » Jednodruhové koření » 50g balení (sáček/ZIP) » Paprika sladká ASTA 120 (50g)


        

Paprika sladká ASTA 120 (50g)

skladem

 

Dostupnost: SKLADEM - Ihned k dodání
Číslo produktu: KO4000084
Země původu: Slovensko
Výrobce: Profikoření
Vyberte si typ balení:
běžná cena 27,00 Kč (1,03 EUR)
naše cena bez DPH: 13,91 Kč (0,53 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
16,00 Kč (0,61 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Paprika sladká ASTA 120 (100g)
KO4000085
Paprika sladká ASTA 120 (100g)
skladem
naše cena 24,00 Kč (0,92 EUR)
Paprika sladká ASTA 120 (200g)
KO4000087
Paprika sladká ASTA 120 (200g)
skladem
naše cena 44,00 Kč (1,68 EUR)
Paprika sladká ASTA 120 (500g)
KO4000086
Paprika sladká ASTA 120 (500g)
skladem
naše cena 99,00 Kč (3,78 EUR)
Paprika sladká ASTA 120 (1 Kg)
KO4000088
Paprika sladká ASTA 120 (1 Kg)
skladem
naše cena 190,00 Kč (7,26 EUR)
Paprika sladká ASTA 120 (5 Kg)
KO4000089
Paprika sladká ASTA 120 (5 Kg)
skladem
naše cena 925,00 Kč (35,35 EUR)

Charakteristika:

Paprika sladká ASTA 120

Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen

Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva

Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.

Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť

Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.

Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.

Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.

Zdravotní účinky:

  • podporuje imunitu, má antiseptické účinky
  • urychluje trávení, odstraňuje plynatost
  • pročišťuje trávící trakt, ledviny a močové cesty
  • podporuje pevnost cév a srdce
  • podporuje pevnst kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu

Co znamená označení ASTA?

ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.

Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.

 

Recept:

Buřtguláš

Suroviny: 2 buřty, kmín, 4 brambory, 3 lžíce mleté červená papriky ASTA, cibule, masox, sůl, smetana

Postup: Cibuli, brambory a uzeninu nakrájíme. Do hrnce dáme na rozpálený olej zpěnit cibuli, přidáme uzeninu, brambory, zasypeme červenou paprikou, trochou kmínu a chvíli. Poté zalijeme vodou, přidáme masoxu. Než jsou brambory hotové, přidáme smetanu a jíšku, povaříme, dochutíme solí.


Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde