NABÍDKA KOŘENÍ
Úvod » Jednodruhové koření » 500g balení (sáček se svárem) » Paprika sladká ASTA 180 (500g)
|
Číslo produktu / Název zboží: |
|
| |
---|---|---|---|---|
![]() |
KO4000173 Paprika sladká ASTA 180 (50g) |
skladem
|
naše cena 20,00 Kč (0,76 EUR) | |
![]() |
KO4001379 Paprika sladká ASTA 180 (100g) |
skladem
|
naše cena 36,00 Kč (1,38 EUR) | |
![]() |
KO4000279 Paprika sladká ASTA 180 (200g) |
skladem
|
naše cena 66,00 Kč (2,52 EUR) | |
![]() |
KO4000880 Paprika sladká ASTA 180 (1 Kg) |
skladem
|
naše cena 290,00 Kč (11,08 EUR) | |
![]() |
KO4001129 Paprika sladká ASTA 180 (5 Kg) |
skladem
|
naše cena 1 399,00 Kč (53,47 EUR) |
Paprika sladká ASTA 180
Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva
Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.
Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť
Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.
Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.
Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.
Zdravotní účinky:
Co znamená označení ASTA?
ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.
Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.
Recept:
Labužnická krkovička
Suroviny: 3 plátky krkovičky, 1 lžíce sladká paprika, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletý koriandr, sůl, pepř mletý
Postup: krkovičku naklepeme a připravíme marinádu z oleje, papriky, česneku, koriandrua soli. Krkovičky potřeme a necháme alespon 12 hodin marinovat v lednici. Pečeme v troubě při 200°C do měkka nebo grilujeme. Podáváme s bramborem, zeleninou nebo pečivem.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde