NABÍDKA KOŘENÍ
Úvod » Jednodruhové koření na kusy » Vanilka lusk Tahitensis Indonesie (1 Ks)
|
Číslo produktu / Název zboží: |
|
| |
---|---|---|---|---|
![]() |
KO700554 Vanilka lusky Tahitensis Indonesie (5 Ks) |
skladem
|
naše cena 340,00 Kč (12,99 EUR) | |
![]() |
KO700555 Vanilka lusky Tahitensis Indonesie (1 Kg) |
skladem
|
naše cena 20 490,00 Kč (783,13 EUR) |
Vanilka Tahitensis Indonesie
Odrůda: Tahitensis lat. Vanilla Tahitensis . Jedná se o mladší odrůdu se svěží vůní.
Země původu: Indonesie
Délka lusku: 13 - 17 cm
Šířka (masitost): cca 5 - 8 mm
Podíl vanilinu: min. 2,1 %
Podíl vlhkosti: min. 25 %
Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.
Historie a vývoj: Tento vzácný druh vanilky vznikl asi před pěti sty lety v Guatemale zkřížením pěstovaného vanilovníku plocholistého (Vanilla Planifolia) s divoce rostoucím vanilovníkem Vanilla odorata. Z Guatemaly vanilku vyvezli Španělé na Filipíny a odtud jej v roce 1848 dovezl na Tahiti francouzský admirál Alphonse Hamelin jako dar tahitskému guvernérovi.
Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.
Použití: k přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, zmrzliny a nápojů
Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.
Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.
Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde