Pro základní funkčnost, analytické účely a personalizaci webu používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu stímto souhlasíte. Více informací marketing a cookies.

 
 
 
 

Úvod » Jednodruhové koření na kusy » Vanilka lusk Tahitensis Indonesie (1 Ks)


        

Vanilka lusk Tahitensis Indonesie (1 Ks)

13 - 17 cm

novinka akce

skladem

 

Dostupnost: SKLADEM - Ihned k dodání
Číslo produktu: KO700553
Země původu: Indonésie
Výrobce: Profikoření
naše cena bez DPH: 62,61 Kč (2,39 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
72,00 Kč (2,75 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Vanilka lusky Tahitensis Indonesie (5 Ks)
KO700554
Vanilka lusky Tahitensis Indonesie (5 Ks)
skladem
naše cena 340,00 Kč (12,99 EUR)
Vanilka lusky Tahitensis Indonesie (1 Kg)
KO700555
Vanilka lusky Tahitensis Indonesie (1 Kg)
skladem
naše cena 20 490,00 Kč (783,13 EUR)

Charakteristika:

Vanilka Tahitensis Indonesie

Odrůda: Tahitensis lat. Vanilla Tahitensis . Jedná se o mladší odrůdu se svěží vůní.

Země původu: Indonesie

Délka lusku: 13 - 17 cm

Šířka (masitost): cca 5 - 8 mm

Podíl vanilinu: min. 2,1 %

Podíl vlhkosti: min. 25 %

Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

Historie a vývoj: Tento vzácný druh vanilky vznikl asi před pěti sty lety v Guatemale zkřížením pěstovaného vanilovníku plocholistého (Vanilla Planifolia) s divoce rostoucím vanilovníkem Vanilla odorata. Z Guatemaly vanilku vyvezli Španělé na Filipíny a odtud jej v roce 1848 dovezl na Tahiti francouzský admirál Alphonse Hamelin jako dar tahitskému guvernérovi. 

Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

Použití: k přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, zmrzliny a nápojů

Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr. 

Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.

Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. 

 

Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde