S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.


Pektin

Pektin

Čistě přírodní pektin z citrusových plodů je nažloutlý prášek, díky jeho schopnosti želírovat jej najdeme v mnoha potravinách, kde působí jako stabilizátor, emulgátor a pojidlo. Nejrozšířenejší použití je v marmeládách a džemech. Také se používá v sirupech, zmrzlině, dresinku, jogurtových nápojích.

Díky své užasné schopnosti zahuštovat, se Vaše marmelády obejdou bez nejrůznějších chemických přísad. Pektin navíc nemění chuť použitého ovoce na rozdíl od jiných zahuštovadel.

 

Získávaní pektinu

Pektin je polysacharid běžně se vyskytující v ovoci jako jsou jablka a citrusové plody. Pro výrobu se používá zbytek ovoce z přípravy džusů, kůra z vymačkaných citrusů nebo dřeň a slupka z jablek.

Citrusový pektin je vyráběn v České republice i přes to, že u nás žádné citury pěstovány nejsou. Pektin se extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při cca. 80 °C, přidá se ethanol a dojde k vysrážení pektinu. Alkohol se oddělí a

vysušením se získá konečný produkt.

 

Pozitivní účinky

  • upravuje střevní flóru

  • odstraňuje zažívací potíže, reguluje funkci trávicího traktu

  • napomáhá peristaltice střev

  • má chopnost na sebe vázat cholesterol a ten se pak nevstřebává do těla

  • má příznivý vliv na vstřebávání, a tím zlepšuje využitelnost vlastního vitamínu C lidským tělem

  • váže na sebe težké kovy - kobalt, rtuť, olovo a ty pak odvádí z těla ven

  • používá se i v lékařství, díky své hustotě působí proti průjmům.

 

Nutriční hodnoty ve 100g:

  • energie: 261 kcal/1083 kJ
  • bílkoviny: 0 g
  • saharidy: 37 g
  • tuky: 0 g
  • vláknina: 57 g
  • Sodík: max. 1g

 

Recept na výrobu džemu:

pro výrobu budete potřebovat 7 - 10g (asi 4 lžičky) pektinu na 1 kg ovoce. Pektin smíchejte s 3 - 4 lžičkami cukru, přidejte k již předem rozvařenému ovoci a povařte cca 5 minut. Dle chuti přidejte 300 - 500g cukru. Poté se vaří do zhoustnutí.

 

Receptury na nízkokalorické marmelády:

Druh ovoce

Množství ovoce (g/kg)

Množství cukru (g/kg)

Množství pektinu (g/kg)

Broskev/jablka (70/30)

450 297 7

Jahody/jablka (78/22)

450 297 7

Jahody/ jablka (56/44)

450 398 6


 

Můžeme nabídnout pektin jablečný i z citrusových plodů.