KOŘENÍ, VÝVARY, SEMÍNKA
OŘECHY, SUŠENÉ POTRAVINY
ČAJE, KÁVA
RŮZNÉ DRUHY SOLI
DALŠÍ SORTIMENT
PRO ŘEZNÍKY A UZENÁŘE
MLÝNKY, HMOŽDÍŘE, KOŘENKY
DOPLŇUJÍCÍ ROZDĚLENÍ KOŘENÍ
- Úvod
- Pektin
Pektin
Čistě přírodní pektin z citrusových plodů je nažloutlý prášek, díky jeho schopnosti želírovat jej najdeme v mnoha potravinách, kde působí jako stabilizátor, emulgátor a pojidlo. Nejrozšířenejší použití je v marmeládách a džemech. Také se používá v sirupech, zmrzlině, dresinku, jogurtových nápojích.
Díky své užasné schopnosti zahuštovat, se Vaše marmelády obejdou bez nejrůznějších chemických přísad. Pektin navíc nemění chuť použitého ovoce na rozdíl od jiných zahuštovadel.
Získávaní pektinu
Pektin je polysacharid běžně se vyskytující v ovoci jako jsou jablka a citrusové plody. Pro výrobu se používá zbytek ovoce z přípravy džusů, kůra z vymačkaných citrusů nebo dřeň a slupka z jablek.
Citrusový pektin je vyráběn v České republice i přes to, že u nás žádné citury pěstovány nejsou. Pektin se extrahuje za pomocí zředěné kyseliny chlorovodíkové při cca. 80 °C, přidá se ethanol a dojde k vysrážení pektinu. Alkohol se oddělí a
vysušením se získá konečný produkt.
Pozitivní účinky
upravuje střevní flóru
odstraňuje zažívací potíže, reguluje funkci trávicího traktu
napomáhá peristaltice střev
má chopnost na sebe vázat cholesterol a ten se pak nevstřebává do těla
má příznivý vliv na vstřebávání, a tím zlepšuje využitelnost vlastního vitamínu C lidským tělem
váže na sebe težké kovy - kobalt, rtuť, olovo a ty pak odvádí z těla ven
používá se i v lékařství, díky své hustotě působí proti průjmům.
Nutriční hodnoty ve 100g:
- energie: 261 kcal/1083 kJ
- bílkoviny: 0 g
- saharidy: 37 g
- tuky: 0 g
- vláknina: 57 g
- Sodík: max. 1g
Recept na výrobu džemu:
pro výrobu budete potřebovat 7 - 10g (asi 4 lžičky) pektinu na 1 kg ovoce. Pektin smíchejte s 3 - 4 lžičkami cukru, přidejte k již předem rozvařenému ovoci a povařte cca 5 minut. Dle chuti přidejte 300 - 500g cukru. Poté se vaří do zhoustnutí.
Receptury na nízkokalorické marmelády:
Druh ovoce | Množství ovoce (g/kg) | Množství cukru (g/kg) | Množství pektinu (g/kg) |
Broskev/jablka (70/30) | 450 | 297 | 7 |
Jahody/jablka (78/22) | 450 | 297 | 7 |
Jahody/ jablka (56/44) | 450 | 398 | 6 |
Můžeme nabídnout pektin jablečný i z citrusových plodů.