KOŘENÍ, VÝVARY, SEMÍNKA
OŘECHY, SUŠENÉ POTRAVINY
ČAJE, KÁVA
RŮZNÉ DRUHY SOLI
DALŠÍ SORTIMENT
PRO ŘEZNÍKY A UZENÁŘE
MLÝNKY, HMOŽDÍŘE, KOŘENKY
DOPLŇUJÍCÍ ROZDĚLENÍ KOŘENÍ
- Úvod
- Semena, luštěniny
- 5+ Kg balení (sáček se svárem)
- Čočka velkozrnná (5 Kg)
Čočka velkozrnná (5 Kg)
- Novinka
- Kompletní specifikace
- Čočka velkozrnná (5 Kg)SKLADEM362 Kč315 Kč bez DPH
Čočka velkozrnná celá
Čočka se začala pěstovat již před 2-6 tis. lety př. Kr.. Byla využívána nejen pro lidskou výživu, ale také ke krmným účelům.
Mezi největší pěstitele se řadí Kanada, Indie a Turecko. V mnoha zemích tvoří důležitou složku stravy, a to zejména v Indii, kde velkou část obyvatelstva tvoří vegetariáni.
Vzhled a barva: sušená kulatá plochá zrna, barva hnědozelená, žluté jádro
Velikost zrn: 11-12 mm
Použití v kuchyni: do polévek, jako příloha k masu, do salátů, u nás nejznámější čočka na kyselo s vařeným vejcem. V světě často míchána s rýží či sýrem.
Skvělým dochucovadlem čočky je kurkuma, zázvor, česnek, kmín a tymián.
Neměla by se konzumovat syrová – pokud ji však předem nenaklíčíte (což zpravidla trvá 2 – 3 dny). Před vařením by se měla namočit do vody zhruba na 7 hodin.
Čočka se vaří 15 – 30 minut. Sušená čočka vařením přibližně zdvojnásobí svůj objem. Vařenou čočku můžete zamrazit a využít později.
Pozitivní účinky: čočka má nízký obsah tuků a kalorií a naopak vysoký obsah vlákniny a sacharidů. Čočka je hned po masu, drůbeži, rybách a sóji, nejbohatším zdrojem bílkovin.
Je také skvělým zdrojem kys. listové, dobrým zdrojem železa, zinku manganu i mědi.
Nutriční hodnoty na 100g:
- energetická hodnota 322 kcal
- bílkoviny 25 g
- sacharidy 53 g - z toho cukry 4,1 g
- tuky 1,1 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0,1 g
- vláknina 3,5 g
- sůl 0,02 g
Pro zhlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde