Himalájská sůl vs. běžná kuchyňská sůl, v čem spočívá rozdíl?
Himalájská vs. běžná kuchyňská sůl – v čem spočívá rozdíl?
O tom, že sůl je v kuchyni nad zlato, nepochybuje žádná hospodyňka. I soli však existuje několik druhů. Kromě různé míry jejího namletí rozlišujeme několik typů soli dle jejího původu a zbarvení. A v čem, že se vlastně od té "klasické" soli liší? Pojďme se podívat na malé srovnání populární himalájské soli s její běžnou kuchyňskou variantou.
Přestože se v obou případech jedná o krystalky soli kamenné, mezi oběma variantami existuje celá řada rozdílů. Kromě různého zbarvení a ceny stojí za zmínku také odlišný způsob jejich těžby, země původu i chemické složení.
Původ
Běžná kuchyňská sůl se získává odsolováním mořské vody či těžbou v solných dolech. Poté prochází zpracovatelským procesem, během něhož ztrácí stopové minerální látky a získává umělou příměs jódu (někdy také protihrudkujících látek). Himalájská sůl je naopak po vytěžení ve své přírodní podobě pouze omyta, namleta a bez dalších úprav balena.
Naleziště růžové soli jsou také podstatně vzácnější – na celém světě jich existuje pouze několik. To je také jedním z důvodů její vyšší pořizovací ceny. Nejznámějším ložiskem, které dalo soli její lidový název, je pákistánský důl Khewra ležící v podhůří Himaláje. Tamní barevná sůl představuje pozůstatek pradávných časů, kdy daná oblast bývala mořským dnem.
Věděli jste, že…
si své jídlo můžete dochutit také černou solí? Pochází podobně jako její himalájská sestra z dálného Pákistánu a Indie, kde se těží ze dna sopečných jezer. Tato sůl, mezi místními zvaná Kala namak, se díky vysokému obsahu siřičitých složek vyznačuje chutí po vajíčkách – proto je oblíbená například mezi vegany.
Využití
Himalájskou růžovou sůl nejvíce využijete při vaření, své uplatnění však nalezne také při zdobení či servírování pokrmů (dokonce se z ní vyrábějí skleničky či tácy). Nejčastěji se s ní setkáte v její hrubozrnné podobě, k dostání jsou však také jemně mleté varianty, vzhledově připomínající běžnou sůl, kterou používaly už naše prababičky.
Růžovou sůl oceníte ale nejen v kuchyni – solné mýdlo poslouží jako přírodní odstraňovač pachů, v kombinaci s tělovým olejem pak ze solných krystalků vykouzlíte domácí peeling. Nebojte se růžovou himalájskou sůl přisypat také do koupele – kromě příjemného uvolnění vám budou navíc odměnou také čistější póry. Solný roztok lze také využít k pročištění a dezinfekci dýchacích cest. Díky unikátnímu zbarvení se himalájská sůl používá rovněž jako bytová dekorace či surovina pro výrobu solných lamp.
Vitamíny a minerály
Himalájská sůl obsahuje podobně jako její běžná varianta zejména molekuly NaCl. Ačkoliv lékaři doporučují střídmé používání soli, její zdravý denní příjem přispívá k boji proti dehydrataci i správné funkci svalů a nervů.
Zatímco však kuchyňská sůl prochází procesem rafinace, během nějž je z ní odstraněna drtivá většina ostatních příměsí, v himalájské soli zůstává díky unikátnímu způsobu zpracování zachován také obsah více než 80 minerálů a stopových prvků. Kromě železa, které je zodpovědné za její typické zbarvení, jde o příměsi hořčíku, vápníku, draslíku či zinku. Ve stopovém množství jsou zde pak zastoupeny jód (obsahuje jej však méně než jodizovaná kuchyňská sůl), měď či selen.
Rychlé odkazy:
Himalájská sůl růžová jemná a hrubá
Mořská sůl jemná, hrubá nebo ochucená