Historie Levandule
Levandule, už jen to slovo stačí, aby se nám před očima objevila fialová barva a v nose rozvinula uklidňující vůně. Ve skutečnosti dnes levanduli můžeme najít i v dalších odstínech, od bílé, přes růžovou až po tmavě modrou, a nabízí nám mnohem víc než jen dobrý spánek.
Pro svou krásu je využívána jako květina, její vůně je oblíbenou složkou v parfémech a dalších kosmetických přípravcích, uklidňující účinky využijeme v lékařství i bylinkářství a v neposlední řadě poslouží jako zajímavá složka v kuchyni.
Historie levandule
První písemné zmínky o levanduli se datují přes 2500 let zpět. Do celého světa se v průběhu historie dostala ze Středomoří, Středního východu a Indie.
Levanduli využívali již obyvatelé antického Egypta. Traduje se, že lahvičky od oleje byly dokonce i v hrobu faraona Tutanchamona. Ten zemřel v roce 1323 před naším letopočtem.
V antickém Řecku a Římě byla levandule známá pod názvem spikenard, případně nard. Jméno je odvozené od Syrského města. Řekové levanduli pokládali za svatou bylinku. Používali ji v lékařství pro zlepšení trávení, proti bolesti v krku, bolesti hlavy i na čištění ran.
Pod jménem nard najdeme levanduli několikrát dokonce i v Bibli! Kde? Například chvíli před Jidášovo zradou, když drahým olejem z této ceněné byliny pomazává Marie Ježíše.
Kromě lékařských benefitů si levanduli oblíbili v dávných dobách i pro její vůni. Kleopatra Levanduli podle legendy využívala při svádění Caesara i Marka Antonia. Byla přidávána do koupelí i při praní – její jméno je odvozené o latinského slovesa lavare – prát, koupat se.
V historii pak byla levandule ceněná především pro své ochranné účinky. Už v biblických dobách ji věřící věšeli do dveří svých domů, aby se chránili před zlem. Aniž by si to plně uvědomovali, využívali její antimikrobiální účinky a levandule je chránila před různými onemocněními.
V 16. století ji doporučovali proti bolesti hlavy, v 17. století zase chránila před cholerou a morem. V asijské medicíně byla využívána pro uklidnění mysli a před téměř 100 lety ji Francouzi začali využívat v pleťové kosmetice.
Historie levandule provází lidstvo téměř všude, kde máme šanci do minulosti nahlédnout. Její obliba po tisíce let nemizí, mění se jen využití. Jak můžeme tuto fialovou bylinu s úžasnou vůní využít dnes?
Levandule v medicíně a bylinkářství
Dnes levanduli ve velkém pěstujeme po celém světě. Levandulová pole najdete nejen v místech, odkud k nám levandule přišla, ale také v dalších částech Evropy, v Austrálii, na Novém Zélandě, v Americe i v Asii.
Pěstuje se především pro zpracování do esenciálního oleje. Tyto éterické oleje mají velmi široký záběr použití. Působí proti zánětům, plísním, depresím, bakteriím i křečím, a navíc má zklidňující a tlumivé účinky. Jako desinfekci a proti zánětu ji využijeme při poranění, uklidňující účinky zase při zažívacích problémech a aromaterapii.
V jakých formách levanduli využíváme?
Levandule se od pradávna zpracovávala tak, aby se dala využívat i mimo sezónu květu. V jaké formě jí můžete koupit dnes?
- esenciální olej,
- sušené okvětní lístky,
- čerstvá nebo sušená rostlina,
- tobolky, jako doplněk stravy a
- čaj nebo součást čajových směsí.
10 zázračných účinků levandule
Že má levandule příznivé účinky na naše zdraví namůžeme popírat. Věděli to léčitelé před tisíci léty a vědí to bylinkářky a lékaři i dnes. Levandule je jedna z mála bylin, kterou pozná téměř každý člověk a většina má alespoň základní ponětí o jejích účincích. Na co všechno se vám levandule bude hodit?
- Uklidňuje nervový systém, což dokazuje řada studií. Právě tyto účinky vám pomáhají při stresu, úzkostech i únavě. Pár kapek olejíčku v difuzéru vám pomůže i lépe spát.
- Zbaví vás nevolnosti. Dělá se vám zle například v autě? Místo léků můžete zkusit inhalovat esenciální olej z levandule.
- Při bolesti hlavy je levandule využívána již stovky let a výzkumy ukázaly, že rozhodně nejde pouze o placebo efekt. Nejlépe funguje vmasírování oleje na čelo, krk a spánky.
- Pořezali jste se při vaření nebo odřeli při práci na zahradě? Žádný problém, levandule si poradí i s takovým drobným poraněním. Namažte si ránu olejíčkem smíchaným s trochou vody a rána se zacelí rychleji.
- Potýkáte se s bolestí po operaci nebo s menstruačními bolestmi? Některé složky, které levandule obsahuje vám od ní mohou pomoci. Vyzkoušejte aromaterapii i masáže.
- Trápí vás akné? Levandule je nabitá antioxidanty, proto vám může pomoci jak s ochranou, tak s péčí o vaši pleť. Přidejte kapku levandulového oleje do vaší oblíbené pleťové masky.
- Ještě zůstaneme u tipů pro krásu. Především v zimě, kdy nemáme dostatek vitamínů a naše imunita je oslabená, častěji bojujeme s rozpraskanými rty a opary. Levandule je skvělá zbraň proti oběma.
- Toužíte po krásných vlasech bez lupů? Smíchejte levanduli s olivovým olejem a vmasírujte do pokožky vlasů. Zlepšíte její prokrvení, antioxidační účinky pomohou s lupy a vlasy vám budou krásně vonět.
- Sluníčko a opalování k létu samozřejmě patří. Ale může se nám stát, že na něm strávíme moc dlouhou dobu a kůži máme červenou nebo pokrytou velkým množstvím pih. Levandule pomůže na zklidnění po spálení a při pravidelném používání může minimalizovat i výskyt pih.
- K létu bohužel patří i otravný hmyz. Ať už vás kůže svědí po kousnutí nebo kvůli exému, levandule ji zklidní.
Levandulová farma na Jižní Moravě
Když se řekne levandule, většina z nás si představí rozlehlá pole ve francouzské Provence. Můžeme sem za ní vyrazit především v červnu, kdy její všudypřítomná vůně plní trhy, malé obchůdky i řemeslné festivaly.
Ve skutečnosti ale nemusíme tak daleko! Stačí dojet na Moravu, kde, stejně jako v Provence, najdeme vedle vinic s výborným vínem růst právě levanduli. V obci Starovičky je krásná farma, kam můžete za touto kouzelnou bylinkou dojet a ocitnout se v jižní Francii alespoň v myšlenkách.
Levandule v kuchyni
Na světě existuje 39 odrůd levandule a stovky jejich variací. A je využitelná dokonce i v kuchyni! Ještě jste jí při vaření nevyzkoušeli? Pak máte co objevovat.
Levanduli můžete využít do limonád a koktejlů, při pečení sušenek, bábovky i chleba, ve zmrzlině i v různých a dresinkách. Její chuť se hodí k většině ovoce, k oříškům, některým druhům zeleniny i k masu. Skvěle se dá kombinovat například s rozmarýnem, fenyklem, oreganem nebo tymiánem .
Cookies s levandulí a citronovou kůrou
Levanduli v kuchyni můžete hned vyzkoušet na těchto sušenkách. Po upečení jsou na povrchu křupavé, uvnitř vláčné a jejich chuť vám nedovolí po jedné přestat!
Ingredience
- 170 g třtinového cukru
- 105 g másla
- Semínka z poloviny vanilkového lusku nebo špetka mleté vanilky
- 1 vejce
- 75 g hladké mouky
- 100 g žitné mouky
- 2/3 lžičky sody
- 1/3 lžičky soli
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce sušených levandulových květů
Postup
- Máslo nechte povolit v pokojové teplotě a vyšlehejte s cukrem, vanilkou a vejcem. Pokud jste vajíčko zrovna vyndali z lednice, vyšlehejte nejdříve máslo s cukrem a vanilkou a pak teprve přidejte vejce.
- Ve druhé míse metlou smíchejte obě mouky se sodou a solí. Vmíchejte k nim i citronovou kůru a levanduli.
- Smíchejte obě směsi dohromady a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Rozehřejte troubu na 190°C.
- Z těsta vytvarujte rovnoměrné kuličky a rozložte s velkými rozestupy na pečící papír.
- Pečte 8 minut a sušenky zkontrolujte. Měly by mít zlaté okraje, v případě potřeby přidejte ještě minutu nebo dvě.
Pozn. Sušenky nechte úplně vychladnout. Po vytažení z trouby se mohou zdát nedodělané, ale po vychladnutí budou akorát. V případě, že byste je pekli déle, ztratí se jejich vláčnost.