Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Přednosti a využití rajčatového prášku

Přednosti a využití rajčatového prášku

Přednosti a využití rajčatového prášku

Léto přináší sklizeň mnoha druhů ovoce i zeleniny. Mezi nejoblíbenější plody tuzemských zahrad patří jednoznačně rajčata. Ve Spojených státech amerických, se sice stále vede spor o to, zda jde o ovoce nebo zeleninu, ale v Česku, zdá se, je to všem jedno. Rajčata nám zkrátka chutnají a rádi je konzumujeme. Roční spotřeba rajských jablíček byla v Česku v roce 1993 zhruba sedm kilogramů na osobu. V roce 2014 to už bylo více jak jedenáct kilogramů na osobu za rok. Díky tomu získává na oblibě i sušený rajčatový prášek.

Historie rajčat

Rajče pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy se dostalo koncem 15., nebo začátkem 16. století. Někteří historici totiž tvrdí, že je sem přivezl španělský kolonizátor Cortés, jiní se domnívají, že je jako první do Evropy dopravil Kryštof Kolumbus. První zmínka pochází z Itálie. V roce 1544 byl o nich uveden záznam v Mattioliho herbáři. Italové je nazývali „pomi d´oro“ - zlatá jablíčka.

Cenný zdroj vitamínů

Rajčata jsou významným zdrojem vitamínů a přírodních prvků. Podle mnoha novodobých studií hrají důležitou roli v prevenci proti rakovině prostaty. Při jejich vaření nebo dušení se uvolňuje silný antioxidant zvaný lykopen, který v těle likviduje volné radiály.

Díky vitamínu C jsou rajčata ochranou pro srdce, díky vitamínu B prospívají vlasům, nehtům a pokožce. Najdeme v nich také vitamíny A a E a prvky jako je vláknina, železo a draslík, který díky své močopudnosti podporuje látkovou výměnu. Neutralizují účinky solení, zlepšují zrak a pomáhají organismu lépe se vypořádat se stresem. Rajčata zkrátka patří k základu zdravého jídelníčku.

Rajčatový prášek

Vzrůstající oblibě se v poslední době těší také sušená zelenina, včetně rajčatového prášku. Jedná se o červené přírodní potravinářské barvivo, které je díky svým vlastnostem chutnější a zdravější než rajčatový protlak. Rajčata nejsou vhodná ke skladování, po dozrání vydrží jenom několik dnů, proto jejich sušení je skvělý způsob jak si je zachovat k použití i po delší době. 

Využití rajčatového prášku v kuchyni

Rajčatový prášek oceníte hlavně jako všestranného pomocníka v teplé i studené kuchyni. Můžete díky němu vylepšovat svá oblíbená jídla. Využití má také jako přírodní červené barvivo. Výborně se hodí k masovým pokrmům, hlavně dušeným masům, těstovinám, špagetám nebo k rýži. Připravit z něj můžete rajskou polévku, omáčky, pomazánky nebo ho využít pro okořenění pizzy, salátů a sendvičů.

 

Rajčatový vepřový guláš

Sušená zelenina je dobrou volbou pro netradiční okořenění tradičních jídel. Například pro výrobu rajčatového vepřového guláše budete potřebovat následující suroviny:

800 gramů loupaných rajčat ve vlastní šťávě

1000 gramů vepřové plece

3 lžíce sušeného rajčatového prášku

3 - 4 větší oloupané cibule

20 gramů oleje nebo sádla

1 gram mletého pepře

2 gramy majoránky

1 gram mletého kmínu

8 gramů soli

2000 mililitrů vody

Nejprve oloupeme cibuli, kterou osmažíme na oleji nebo sádle. Přidáme rajčatový prášek, mletý pepř, majoránku a mletý kmín. Poté nakrájené maso a hned vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly veškeré suroviny pod její hladinou. Ještě osolíme a necháme vařit. V normálním hrnci vaříme přes hodinu, v tlakovém zhruba 40 minut. Až maso změkne, přidáme naložená rajčata. Necháme je projít varem a přidáme ještě majoránku. Vše vaříme, dokud loupaná rajčata úplně nezměknou. V klasickém hrnci to bude trvat zhruba 15 minut. Rajčatový vepřový guláš není potřeba dodatečně zahušťovat.

 

Rychlé odkazy

Rajčatový prášek 

Rajčata sušená plátky, floky

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Obchod ověřený zákazníky
 

Kontakt
Logo
Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz