Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Jednodruhové koření na kusy
  3. Vanilka lusk Bourbon Planifolia Uganda (1 Ks)

Vanilka lusk Bourbon Planifolia Uganda (1 Ks)

15 - 18 cm

Vanilka Bourbon Planifolia Uganda Odrůda: Bourbon lat. Vanilla Planifolia . Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu. ... celý popis
Dostupnost
SKLADEM - Ihned k dodání
95 Kč
83 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:KO700550
Země původu:Uganda
Výrobce:Profikoření
Hlídat cenu / dostupnost
Podobné produkty
  • Novinka
Vanilka lusky Bourbon Planifolia Uganda (5 Ks)
445 Kč
387 Kč bez DPH
445 Kč
387 Kč bez DPH
SKLADEM - Ihned k dodání
ks
    Vanilka lusky Bourbon Planifolia Uganda (1 Kg)
    21 850 Kč
    19 000 Kč bez DPH
    21 850 Kč
    19 000 Kč bez DPH
    VYPRODÁNO - dostupnost 5 až 10 pracovních dnů
    ks
    Kompletní specifikace

    Vanilka Bourbon Planifolia Uganda

    Odrůda: Bourbon lat. Vanilla Planifolia . Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.

    Země původu: Uganda

    Délka lusku: 15 - 18 cm

    Šířka (masitost): cca 8 - 10 mm

    Podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %

    Podíl vlhkosti: cca 25 - 32%

    Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

    Historie a vývoj: Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody. Vanilka je původem z Mexika, kde ji původní obyvatellé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným. Nyní je však pěstována především na Madagaskaru, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

    Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

    Použití: k přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, zmrzliny a nápojů

    Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr. 

    Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.

    Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. 

     

    Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde

    Obchod ověřený zákazníky
     

    Kontakt
    Logo
    Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
    Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz