Pro základní funkčnost, analytické účely a personalizaci webu používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu stímto souhlasíte. Více informací marketing a cookies.

 
 
 
 

Úvod » Jednodruhové koření na kusy » Vanilka lusk Bourbon Planifolia Uganda (1 Ks)


        

Vanilka lusk Bourbon Planifolia Uganda (1 Ks)

15 - 18 cm

novinka akce

skladem

 

Dostupnost: SKLADEM - Ihned k dodání
Číslo produktu: KO700550
Země původu: Uganda
Výrobce: Profikoření
naše cena bez DPH: 82,61 Kč (3,16 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
95,00 Kč (3,63 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Vanilka lusky Bourbon Planifolia Uganda (5 Ks)
KO700551
Vanilka lusky Bourbon Planifolia Uganda (5 Ks)
skladem
naše cena 445,00 Kč (17,01 EUR)
Vanilka lusky Bourbon Planifolia Uganda (1 Kg)
KO7005522
Vanilka lusky Bourbon Planifolia Uganda (1 Kg)
skladem
naše cena 21 850,00 Kč (835,11 EUR)

Charakteristika:

Vanilka Bourbon Planifolia Uganda

Odrůda: Bourbon lat. Vanilla Planifolia . Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.

Země původu: Uganda

Délka lusku: 15 - 18 cm

Šířka (masitost): cca 8 - 10 mm

Podíl vanilinu: cca 2 - 3,2 %

Podíl vlhkosti: cca 25 - 32%

Vůně a chuť: Nejdůležitější látkou vanilky je vanilin, který dává příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně, byla vyrobena ve 20. století náhražka tzv. ethylvanilin.

Historie a vývoj: Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je lianovitá orchidej, pěstovaná právě pro svoje plody. Vanilka je původem z Mexika, kde ji původní obyvatellé nazývali tlilxochitl (černý lusk). Do Evropy bylo toto koření dovezeno v 16. století a stalo se velmi žádaným. Nyní je však pěstována především na Madagaskaru, v Indonésii, na Tahiti, ale také na Srí Lance, Bahamách i v Africe (Uganda).

Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.

Použití: k přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, zmrzliny a nápojů

Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr. 

Můžete si vytvořit také vlastní vanilkový extrakt, a to za použití cca 3 lusků (celých nebo zbavených zrníček) a 100 ml alkoholu. Necháte louhovat cca 6 - 30 týdnů.

Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. 

 

Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde