Co jste nevěděli o ibišku
Ibišek je krásná rostlina, která skvěle poslouží jako dekorace v domácnosti nebo na zahradě. Jeho velké, barevné květy k tomu přímo vybízí. Věděli jste ale, že je ve světě využívaný i v medicíně, kosmetice, k vyjádření otevřenosti randit nebo k leštění bot?
Původ ibišku
Dnes je na světě kolem 200 různých odrůd ibišku a 8 z nich pokládáme za jejich předky. Všechny rostly v teplých, tropických krajinách – na ostrově Mauricius, na Madagaskaru, Fiji, Hawaji a v Číně nebo v Indii.
Připadá vám zajímavé, že původní rostlinky byly roztroušené po tak velké části planety? Nejste jediní. Odborníci se neustále snaží zjistit, jestli jsou tyto rostliny potomkem jedné původní, jestli dříve rostly blíž u sebe a po světě se rozmnožily později nebo jestli jsou na světě už od dob před rozdělením kontinentů.
Vědci začali jednotlivé druhy objevovat v 18. století, na světě ale mohou být stovky i tisíce let. 200 druhů ibišků má tisíce různých odstínů barev od bílé, přes červenou, oranžovou, modrou až po černou. Jejich květy jsou až 30 cm široké a keře mohou dorůst do výšky až 4 nebo 5 metrů.
Ibišek ve světě a jeho využití
Nejběžnější využití ibišku je pro jeho krásu. Několik odrůd se pěstuje jako zahradní nebo pokojová rostlina i u nás. Je to například ibišek syrský nebo čínský.
Okvětní lístky ibišku používali Číňané a původní Američané pro barvení obočí a řas. Ke stejným účelům ho pak využívali i Arabové a Portugalci.
V Malajsii ho využívali při různých rituálech a obřadech, když se léčitelé snažili vymýtit nemoc nebo epidemii. Na Jamajce je dodnes využívaný jako leštidlo na boty, dokonce tam získal jméno „Shoe flower“. Nejzajímavější je ale využití na ostrovech Pacifiku – ženy ho tam nosí, aby daly světu najevo, že jsou single.
Najdete ho často i v různých kosmetických produktech a z květů si sami můžete vyrobit masku na vlasy. Nejpraktičtější je ale jeho využití v medicíně. Odvary a nálevy z různých částí těchto rostlin se používají k léčbě mnoha problémů. V tradiční medicíně se používal například:
- lék na nemoc podobnou záškrtu,
- při zánětu průdušek,
- k úlevě od horečky,
- jako kapky do očí,
- proti bolesti hlavy,
- jako protijed i
- na vředy.
V dnešní době je ibišek stále využívaný na řadu potíží, včetně menstruačních bolestí a problematické pleti. Jeho zdravotní benefity byly dokonce prokázány několika studiemi.
8 benefitů ibiškového čaje, které byste měli znát
Stovky let se v různých kulturách popíjí ibiškový odvar. V dnešní době je velmi oblíbený ibiškový čaj, teplý i studený. Popularitu získal nejen svou chutí podobnou brusinkám, ale především zdravotními benefity.
Obsahuje celou řadu minerálů a vitamínů. Sloučeniny v něm mají protizánětlivé a dezinfekční účinky a jeho pití doporučují různí odborníci. Některé účinky byly vědecky prokázané, jiné je třeba ještě hlouběji probádat.
- Je nabitý antioxidanty.
- Může snížit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je nejčastější onemocnění kardiovaskulárního systému. Potíže mohou vést až k onemocnění srdce a srdečním příhodám. Studie prokázala, že pravidelné pití ibiškového čaje výrazně napomáhá k jeho snížení. Nekombinujte ho ale s léky obsahující hydrochlorothiazid.
- Dokáže snížit hladinu cholesterolu. A tím opět pomoci našemu zdraví a chránit nás před srdečním onemocněním.
- Zlepšuje funkci jater. Především při nadváze může být funkce jater výrazně pomalejší, než je třeba. Játra pak nestíhají štěpit tuky a vznikají zdravotní problémy, játra mohou dokonce selhat. Pravidelná dávka ibišku může funkci jater nastartovat.
- Při nadváze vám může ibišek pomoci i zhubnout. Nečekejte, že vás pití ibiškového čaje zachrání při přejídání, ale různé studie naznačují, že by mohl k redukci váhy při správném stravování přispět.
- Lék na rakovinu? Možná v budoucnosti. Laboratorní pokusy ale naznačují, že některé látky, které ibišek obsahuje, mohou mít příznivé účinky v boji se zákeřnou nemocí.
- Další laboratorní testy ukázaly, že ibišek je skvělým bojovníkem proti bakteriím. Vypořádal se s bakteriemi způsobující infekce močových cest, zánět průdušek i zápal plic.
- Pomáhá proti menstruačním bolestem.
Kdy se ibišku vyhnout
Přesto, že ibišek nabízí řadu ověřených i odhadovaných zdravotních benefitů, je třeba s ním zacházet opatrně. Některým skupinám by mohl uškodit a jsou to především:
- těhotné ženy,
- ženy snažící se otěhotnět a
- lidé s nízkým krevním tlakem.
Ibišek v kuchyni
V kuchyni najdeme pro ibišek využití především při přípravě nápojů. Kromě skvělého čaje z něj můžeme připravit i sirup nebo džem. Jeho chuť je nakyslá, podobná brusinkách a výrazná červená barva se skvěle hodí jako dekorace při vaření i pečení.
Můžete vytvořit například ibiškový cukr nebo ho přidat do:
- granoly,
- mexických jídel,
- různých drinků,
- zákusků a
- salátů.
Ledový ibiškový čaj
Čaj z ibišku rozhodně nemusí být nuda. Můžete z něj udělat skvělý osvěžující nápoj, který potěší třeba řidiče nebo abstinenta na oslavě místo drinku.
Ingredience (1 litr):
- 4 lžíce sušených ibiškových květů
- 1 litr vody
- Snítka bazalky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- Citron
- Snítka máty
Postup:
- Do hrnce dejte sušený ibišek společně s vodou a přiveďte k varu.
- Jakmile se vývar vaří, vypněte plamen, přidejte bazalku, med a citron, přikryjte a nechte alespoň 20 minut louhovat.
- Čaj slijte, vychlaďte a podávejte na ledu ozdobený plátkem citronu a čerstvou mátou.