- Úvod
- Jednodruhové koření
- 50g balení (sáček se svárem)
- Máta sušená (50g)
Máta sušená (50g)
- Akce

- Kompletní specifikace
- Máta sušená (50g)SKLADEM20 Kč17 Kč bez DPH
Máta klasnatá (Mentha spicata)
Použitá část rostliny: listy máty klasnaté
Máta klasnatá je jeden z vytrvalých druhů rodu máta, statná bylina charakteristická vysokým obsahem silic. Nejvýznamnější z obsažených silic je kromě mentholu karvon, který se kromě máty vyskytuje také v kmínu. Tyto silice jí dávají typickou mentolovou chuť a vůni. Křížením máty klasnaté s mátou vodní vzniká máta peprná.
Vzhled a barva: krájené listy, šedozelené barvy
Vůně a chuť: silná aromatická mentolová vůně, lehce ostrá chuť
Použití v kuchyni: K dochucení salátů, pečeného a grilované masové pokrmy, ryby a plody moře, do dresinků, omáček, bylinkového másla, k ochucení rýže nebo kuskusu, čaje, bonbóny, sladké likéry.
Historie a současnost: Máte je oblíbená v Arabských zemích a ve Velké Británii, ve Středozemí se hodně používá k rybám a plodům moře. Pochází ze západní Evropy, konkrétně z Anglie. Dnes se pěstuje po celém světě v mírných pásech.
Zdravotní účinky: Máta má příznivý vliv na trávicí ústrojí, proti křečím, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, proti nadýmání, podporuje funkci jater, slinivky a žlučníku. Zabraňuje bolestem vnitřních orgánů. Mentol díky pocitu chladu znecitlivuje například svědivá místa. Odvar z máty klasnaté se používá k výplachům při bolestech zubů a dásní.
Náš tip: Z máty si můžete připravit výborný sirup, který pomáhá při žaludečních potížích!
Recept:
Mátový sirup
180g máty, 4 litry převařené vody, 50g kyseliny citrónové, 4kg cukru krystalu
Mátu dáme do mísy, posypeme kyselinou citronovou a přelijeme vodou. Necháme tak 24 h. Potom přecedíme a vmícháme cukr. Hotový sirup nalijeme do čistých lahví. Sirup se nevaří, chceme-li jej déle uchovat, vmícháme spolu s cukrem konzervační přípravek.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde