- Úvod
- Jednodruhové koření
- 1 Kg balení (sáček se svárem)
- Muškátový ořech celý (1 Kg)
Muškátový ořech celý (1 Kg)

- Kompletní specifikace
- Muškátový ořech celý (1 Kg)SKLADEM781 Kč679 Kč bez DPH
Muškátový ořech celý
Použitá část rostliny: semeno - vnitřní část plodu muškátovníku vonného.
Muškátovník vonný je neopadavý strom, rostoucí do výšky až 15 metrů. Rozkvétá žlutými vonnými květy, dozrávají na něm bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Míšek, který slouží jako obal, se suší a slouží taktéž jako koření, a to muškátový květ.
Vzhled a barva: vysušené semeno červenohnědé barvy kulatého či vejčitého tvaru
Vůně a chuť: silně aromatická vůně, kořeněná a pikantní chuť
Použití v kuchyni: Do masitých pokrmů, nádivky, pečeně, sekaná nebo drůbeží speciality, polévek, paštik, omáček
Dávkování: jen na špičku nože. Vzhledem k tomu, že jeho vonné silice jsou citlivé na vysoké teploty, přidává se až do téměř hotových pokrmů.
Historie a současnost: Muškátovník vonný pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. Historie tohoto koření se podobá historii hřebíčku s tím rozdílem, že do Evropy se dostalo o 200 let později. Bylo to až v 11. století, kdy jej přivezli arabští mořeplavci.
Zdravotní účinky: pomáhá při zažívacích potížích, podporuje chuť k jídlu, produkci trávicích šťáv a působí proti křečím v břiše. Proti astmatu, nespavosti, při revmatismu, křečích, působí příznivě na nervový systém.
Pozor! Ve větší dávkách může působit jako halucinogenní droga. Může způsobit nevolnost, zvracení, malátnost, bolest hlavy, zmatenost, úzkostné stavy, halucinace.
Recept:
Likér na dobré trávení
Suroviny: na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, 1 lžičku drceného semene fenyklu, 1 lžičku drceného semene anýzu, 0,5 litru destilátu
Postup: Vše smícháme dohromady a zalijeme destilátem. Necháme 14 dní na teplém místě vyluhovat. Každý den protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 1× denně 1 štamprli.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde