Pro základní funkčnost, analytické účely a personalizaci webu používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu stímto souhlasíte. Více informací marketing a cookies.

 
 
 
 

Úvod » Jednodruhové koření » 200g balení (sáček se svárem) » Paprika maďarská sladká ASTA 150 (200g)


        

Paprika maďarská sladká ASTA 150 (200g)

skladem

 

Dostupnost: SKLADEM - Ihned k dodání
Číslo produktu: KO560003
Země původu: Maďarsko
Výrobce: Profikoření
naše cena bez DPH: 46,96 Kč (1,79 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
54,00 Kč (2,06 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (50g)
KO560002
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (50g)
skladem
naše cena 17,00 Kč (0,65 EUR)
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (100g)
KO560001
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (100g)
skladem
naše cena 29,00 Kč (1,11 EUR)
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (500g)
KO560004
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (500g)
skladem
naše cena 128,00 Kč (4,89 EUR)
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (1kg)
KO560005
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (1kg)
skladem
naše cena 248,00 Kč (9,48 EUR)
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (5kg)
KO560006
Paprika maďarská sladká ASTA 150 (5kg)
skladem
naše cena 1 185,00 Kč (45,29 EUR)

Charakteristika:

Paprika maďarská sladká ASTA 150

Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen

Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva

Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.

Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť

Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.

Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.

Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.

Zdravotní účinky:

  • podporuje imunitu, má antiseptické účinky
  • urychluje trávení, odstraňuje plynatost
  • pročišťuje trávící trakt, ledviny a močové cesty
  • podporuje pevnost cév a srdce
  • podporuje pevnst kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu

Co znamená označení ASTA?

ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.

Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.

 

Recept:

Kološvárské plněné zelí

Suroviny: 1 kysané zelí, 50g anglická slanina, 1 lžička paprika sladká, 1 cibule, sádlo, 200g mleté maso, 300g kabanos, česnek, sladká smetana 250ml, sůl

Postup: zelí uvaříme do měkka, přidáme vysmaženou slaninu a přisypeme papriku. Na sádle opěčeme cibuli, ml. maso, česnek, sůl. Mícháme asi 5 min., můžeme okořenit pepřem a paprikou. Do pekáče dáme vrstvu zelí, mleté maso, plátky klobásky a opět vrstvu zelí. Zalijeme smetanou a pečeme 20 min. Podáváme s bramborem nebo dle chuti.


Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde