Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Jednodruhové koření
  3. 5+ Kg balení (sáček se svárem)
  4. Paprika maďarská sladká ASTA 150 (5kg)

Paprika maďarská sladká ASTA 150 (5kg)

Paprika maďarská sladká ASTA 150 Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen Vzhled a barva: sypká bez ... celý popis
Dostupnost
SKLADEM - Ihned k dodání
1 185 Kč
1 030 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:KO560006
Výrobce:Profikoření
Země původu:Maďarsko
Hmotnost:5 Kg
Hlídat cenu / dostupnost
Podobné produkty
    Paprika maďarská sladká ASTA 150 (50g)
    17 Kč
    15 Kč bez DPH
    17 Kč
    15 Kč bez DPH
    SKLADEM - Ihned k dodání
    ks
      Paprika maďarská sladká ASTA 150 (100g)
      29 Kč
      25 Kč bez DPH
      29 Kč
      25 Kč bez DPH
      SKLADEM - Ihned k dodání
      ks
        Paprika maďarská sladká ASTA 150 (200g)
        54 Kč
        47 Kč bez DPH
        54 Kč
        47 Kč bez DPH
        SKLADEM - Ihned k dodání
        ks
          Paprika maďarská sladká ASTA 150 (500g)
          128 Kč
          111 Kč bez DPH
          128 Kč
          111 Kč bez DPH
          SKLADEM - Ihned k dodání
          ks
            Paprika maďarská sladká ASTA 150 (1kg)
            248 Kč
            216 Kč bez DPH
            248 Kč
            216 Kč bez DPH
            SKLADEM - Ihned k dodání
            ks
            Kompletní specifikace

            Paprika maďarská sladká ASTA 150

            Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen

            Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva

            Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.

            Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť

            Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.

            Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.

            Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.

            Zdravotní účinky:

            • podporuje imunitu, má antiseptické účinky
            • urychluje trávení, odstraňuje plynatost
            • pročišťuje trávící trakt, ledviny a močové cesty
            • podporuje pevnost cév a srdce
            • podporuje pevnst kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu

            Co znamená označení ASTA?

            ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.

            Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.

             

            Recept:

            Kološvárské plněné zelí

            Suroviny: 1 kysané zelí, 50g anglická slanina, 1 lžička paprika sladká, 1 cibule, sádlo, 200g mleté maso, 300g kabanos, česnek, sladká smetana 250ml, sůl

            Postup: zelí uvaříme do měkka, přidáme vysmaženou slaninu a přisypeme papriku. Na sádle opěčeme cibuli, ml. maso, česnek, sůl. Mícháme asi 5 min., můžeme okořenit pepřem a paprikou. Do pekáče dáme vrstvu zelí, mleté maso, plátky klobásky a opět vrstvu zelí. Zalijeme smetanou a pečeme 20 min. Podáváme s bramborem nebo dle chuti.


            Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde

            Zboží zařazeno v kategoriích
            Obchod ověřený zákazníky
             

            Kontakt
            Logo
            Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
            Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz