Proč říkáme o cejlonské skořici, že je pravá
Kterou skořici označujeme jako cejlonskou neboli pravou?
V současné době se můžeme na trhu setkat se čtyřmi druhy skořice. Pouze jeden z nich označujeme jako cejlonskou, neboli pravou skořici, latinsky Cinnamomum zeylanicum. Je pěstována na Cejlonu, ostrově v Indickém oceánu, který tvoří hlavní území Srí Lanky.
Cejlonskou skořici známe již od dob Starověkého Egypta a o něco později i z období Starověkého Řecka. Pravé cejlonské skořice si lidé natolik cenili, že byla dávána jako dar králům a byli s ní uctíváni i bohové v Apollónově chrámu.
Skořice se stala neodmyslitelnou součástí kultury na Srí Lance. Místní lidé ji tradičně užívají v kombinaci s medem a vyhlášený je také jejich skořicový čaj, hojně vyhledávaný turisty. Je tou první babskou radou, která pomůže při nemocech. Hojně se užívá také při přípravě jídel. Zatím co u nás je známa spíše ve spojení s dezerty, ve světě je používána i do slaných jídel. U nás zdomácnělo například oblíbené indické chutney, do kterého neodmyslitelně patří.
Charakteristická chuť a vůně pramení z látky cinnamaldehyd, podle které získala skořice své latinské jméno.
Na rozdíl od ostatních druhů nezatěžuje játra a ledviny vysokým obsahem kumarinu, kterého obsahuje pouze zanedbatelné množství. Zatím co běžně prodávaná čínská skořice obsahuje 2000 až 8000 mg kumarinu na kg, cejlonská ho v sobě má méně než 10 mg na kg.
Aby byla skořice co nejkvalitnější, sklízí se z osmiletých keřů skořicovníku.
Pravá cejlonská skořice se získává odříznutím horní části kůry a následným seříznutím vnitřní části. Vnitřní kůra se suší tak dlouho, dokud se sama nesroluje do typických ruliček. Skořici můžeme zakoupit buď v takto usušených ruličkách, nebo jako mletý prášek.
Jaké známe další druhy skořice?
Nejrozšířenějším druhem skořice je takzvaná skořice čínská, latinsky Cinnamomum cassia. Je přezdívána čínská cassia a jejím hlavním vývozcem, jak název napovídá, je především Čína. S jejím zpracováním je nejméně práce. Stonky se sklízí v celku, je tedy využívána vnější kůra. Její nízká cena tedy převládla nad kvalitou a v současné době tvoří až 90% českého trhu. Nejprodávanějším druhem je i v celé Evropě.
Zajímavostí je, že jedině cejlonská skořice se může v mezinárodním obchodu nazývat skořicí. Přesto v dnešní době můžeme pod názvem skořice koupit různé druhy, aniž bychom si toho byli vědomi.
Dalším druhem skořice, se kterou se můžeme setkat, je skořice vietnamská, latinsky Cinnamomum loureiroi, jíž se přezdívá saigonská cassia. Je známá především jako součást vietnamské hovězí polévky pho.
Posledním, čtvrtým druhem, který je rozšířený především na americkém trhu, je indonéská skořice Cinnamomum burmannii, také nazývaná Padang cassia.
Jak se liší pravá cejlonská skořice od ostatních druhů?
Cejlonská skořice se od dalších druhů, především té čínské, liší barvou a strukturou. Zatím co válečky čínské skořice jsou tmavě hnědé a duté, cejlonská skořice má světlou barvu a je plná. Čínská skořice je tvrdší a hrubší. Cejlonská skořice je oproti tomu jemná, na dotek křehká a má jedinečné aroma. Její chuť je sladká, jemná a vyvážená. Můžete v ní rozeznat nádech citronu a dalších tropických plodů.
Pravá cejlonská skořice je pěstována pouze na Srí Lance. Čínská skořice, je pěstována nejen v Číně, ale také v Indii, Barmě a Indonésii.
Jaké má cejlonská skořice zdravotní využití?
Skořicovník je hojně využívaný v tradiční ájurvédské medicíně, přibližně 5000 let starém systému zahrnujícím životní styl a stravu pocházející z Indie.
Skořice, kromě toho, že nemá téměř žádné kalorie, obsahuje celou řadu pro tělo prospěšných látek. Vedle bílkovin, sacharidů a vlákniny je to celá řada minerálů. Jmenovat můžeme hořčík, fosfor, zinek, sodík, selen, měď, mangan, vápník a železo.
Skořice dále snižuje cholesterol, posiluje imunitní systém a má pozitivní vliv také na psychiku – dokáže zklidnit a uvolnit a doplnit pozitivní energii. Jako významný pomocník se osvědčila také při léčbě cukrovky. Reguluje hladinu cukru v krvi a působí jako přírodní antioxidant. Dokáže ochránit tělo před takzvaným oxidačním stresem. Dále také výrazně pomáhá krevnímu oběhu a snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Dokáže nám pomoci se zažíváním a chrání žaludek před vznikem žaludečních vředů.
Má také výrazné protizánětlivé účinky. Proto je někdy přidávána do zubních past.
Její pozitivní účinky byly prokázány při léčbě rakoviny a je silnou preventivní ochranou před neurodegenerativním onemocněním. Dokáže zrychlit metabolismus a zmírnit chuť na sladké. Výrazně posiluje paměťové a kognitivní schopnosti.
Rychle odkazy