Shiitake zdravá houba
Houževnatec jedlý, znáte ho? Možná jste o něm slyšeli spíše pod názvem šiitake, respektive shiitake. Shiitake je houba, kterou můžeme pokládat za superpotravinu. Má skvělé výživové hodnoty a řadu vitamínů a minerálů.
Co je houba shiitake?
Shiitake jsou jedlé houby, pocházející z východní Asie. Jsou světle až tmavě hnědé, středně velké (5-10 cm) a mají velmi výraznou chuť.
Seženete je čerstvé, sušené i mleté. Nejpopulárnější jsou právě ty sušené a většina receptů je pro ně uzpůsobena. Shiitake jsou pro své zdravotní benefity často součástí výživových doplňků.
Sušené shiitake mají výraznější chuť, můžete je mít vždy doma a jako bonus dostanete vodu, ve které jste nechali shiitake nabobtnat, aby dostaly zpět správnou konzistenci. Nálev získá lehkou chuť po houbách a můžete ho využít při vaření.
Původ shiitake
Shiitake houba je pravděpodobně na světě přes milion let. Volně roste v horách Číny, Japonska, Indonésie a Taiwanu. Existuje několik odrůd a houby mají různá jména. V Číně je najdete pod názvy dongo a shanku, v Japonsku pak koshin a donko.
Japonské donko shiitake jsou nejdražší, ale také nejkvalitnější. Jsou velmi silné, mají popraskaný klobouček a výraznou, až masitou chuť.
Houba roste ve volné přírodě na kůře stromů, odsud i její název – shii = dub, take = houba. Záměrně množit a pěstovat ji začali v Číně již před 800 lety. Až na konci 18. století Japonští vědci houbu zkoumali a přišli na způsob, jak ji pěstovat kdekoliv a se stálými výsledky. V dubových polenech, dalších kůrách i substrátech tak dnes můžeme shiitake pěstovat téměř všude na světě.
Shiitake jako superpotravina
V Číně houbu také jako první využívali pro její léčivé účinky. Podle legendy dostal svět před 5000 lety boží dar v podobě přírodních pokladů, včetně léčivých hub. Na této legendě je postavená celá čínská medicína založená na superpotravinách a akupunktuře. Jednou z těchto hub byla i shiitake.
V čínské kultuře jsou shiitake brány jako afrodiziakum a posilovač mládí a mužnosti. Ze zdravotního hlediska podporují tok krve a zabraňují vzniku hlenu.
Shiitake jsou oblíbenou potravinou veganů, vegetariánů i všech, kdo se snaží omezit spotřebu masa. Neobsahují velké množství proteinů, ale jejich konzistence i chuť může připomínat maso. Dokonce obsahují stejné aminokyseliny jako hovězí maso (všech 8 esenciálních), v kombinaci s rostlinným zdrojem bílkovin pak fungují jako skvělá alternativa.
Kromě toho obsahují velkou dávku vlákniny, vitamíny a řadu minerálů. Doplníte díky nim dávku mědi, vitamíny skupiny B, selen, zinek a vitamin D. Obsahují také lipidy, steroly, terpenoidy a polysacharidy. Všechny tyto sloučeniny slouží k podpoře imunitního systému.
8 zdravotních benefitů shiitake hub
- Pomáhají v boji s obezitou. Při správně složené stravě podporují pocit sytosti, zabraňují přejídání, pomáhají tělu správně čerpat živiny a snižují hladinu tuků v plazmě.
- Podporují imunitní systém. K jeho aktivaci slouží především zinek, ale i další minerály, vitamíny a enzymy. Pomáhá jak v boji proti rýmě, tak proti autoimunitnímu onemocnění.
- Ničí rakovinné buňky a pomáhají při obnově chromozomů po léčbě. Nejsou sice zázračným lékem, ale mohou posloužit jako přírodní podpora léčby.
- Podporují správnou funkci kardiovaskulárního systému. Zabraňují produkci cholesterolu v játrech a ulpívání buněk na stěnách krevních cév. Tím zlepšují krevní oběh a pomáhají udržovat zdravý krevní tlak.
- Pomáhá při léčbě zánětů. Akné, bolest kloubů, deprese, výkyvy váhy, únava i střevní problémy, to vše může způsobovat chronický zánět. Antimikrobiální složky v shiitake houbách vám s ním mohou pomoci.
- Podporují energii a funkci mozku. Vitamín B a niacin pomáhají tělu správně pracovat s živinami a využívat energii. Vitamín B také pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů a zlepšuje soustředění.
- Obsahují vitamín D. Nejlépe vstřebatelný vitamín D dostaneme ze slunečního záření, v zimě ho ale máme nedostatek. Je důležitý pro vstřebávání některých minerálů a pro zdraví kostí i kardiovaskulárního systému. Jeho nedostatek zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky, autoimunitních onemocnění i některých typů rakoviny.
- Zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky. Selen i vitamín B5 v shiitake obsažený dokáží zázraky s jejich kvalitou.
Jak využít shiitake v kuchyni
Shiitake se skvěle hodí především do asijských jídel. V Japonsku je najdete v miso polévce i v oblíbeném ramenu, v Číně jsou v oblibě restované s ústřičnou omáčkou. Můžete je přidat i do různých ragú, polévek, nebo nahradit jiné houby. Patří mezi nejrozšířenější houby na světě a seženete je téměř v každé zemi.
Shiitake se skvěle hodí do vegetariánských a veganských jídel. Obsahují umami, pátou chuť, ve formě připomínající hovězí maso. Právě proto jsou oblíbenou složku do různých polévek a dušených jídel, kde chuť i konzistenci masa napodobí.
Věděli jste, že pomocí receptorů umami vnímáme i ostrost pokrmu?
Příprava sušených shiitake
Koupili jste si sušené shiitake, ale nevíte, jak je s nimi pracovat? Sušené shiitake musíte, stejně jako jiné sušené houby, před kuchyňskou úpravou nejdříve namočit a nechat nabobtnat a změknout.
Vložte houby do teplu odolné misky a zalijte vařící vodou. Nechce namočené alespoň 20 minut. Kloboučky by měly být měkké, pokud nejsou, namáčejte delší dobu.
Když jsou měkké, vyndejte je z nálevu a vymačkejte přebytečnou vodu. Dál už můžete shiitake upravovat podle receptu. Nožičky jsou tužší, přidejte je při přípravě dříve nebo dejte stranou a použijte do vývaru. Nálev nevylévejte, můžete ho využít jako tekutinu do receptu. Při přelévání se ale zastavte ve chvíli, kdy se dostanete k usazenině na spodu nádoby.
Veganská polévka s nudlemi a shiitake
Čekáte návštěvu, která nejí maso? Nebo chcete sami vyzkoušet něco nového? Shiitake jsou přesně tou ingrediencí, kterou hledáte! Vyzkoušejte jednoduchou asijskou polévku s houbami shiitake a tofu.
Ingredience (4 porce):
- 70 g sušených shiitake hub (kloboučků)
- 2 mrkve
- 200 g marinovaného tofu
- 200 g baby špenátu
- ½ hrnku rýžového nebo vinného octa
- Sójová omáčka
- Sriracha
- Čerstvý zázvor 2 cm
- Olivový olej
- Klíčky (alespoň 1 hrst)
- Jarní cibulka
- 200 g skleněných nudlí
Postup:
- Houby vložte do mísy a zalijte horkou vodou. Nechte nabobtnat, než změknou (cca 20 minut).
- Vylovte houby a nakrájejte na plátky. Nálev si slijte stranou bez sedliny na spodu a přidejte tolik vody nebo zeleninového vývaru, abyste získali 1 litr.
- Mrkev i zázvor nakrájejte na 3 cm dlouhé nudličky.
- Tofu přepulte a nakrájejte na plátky.
- Rozpalte 3 lžíce oleje a orestujte na něm mrkev. Po chvíli přidejte zázvor a houby.
- Přidejte 5 lžic sójové omáčky, 2 lžíce sriracha omáčky, polovinu hrnku octa a nálev z hub.
- Přidejte tofu a špenát a nechte táhnout alespoň 1 hodinu.
- Připravte nudle podle návodu na obale a přidejte do polévky spolu s hrstí klíčků a jarní cibulky.
- Dosolte, opepřete a případně dochuťte sójovou nebo sriracha omáčkou.