- Úvod
- Potravinářské suroviny
- 1 Kg balení (sáček se svárem)
- Droždí lahůdkové neaktivní (1 Kg)
Droždí lahůdkové neaktivní (1 Kg)

- Kompletní specifikace
- Droždí lahůdkové neaktivní (1 Kg)SKLADEM467 Kč406 Kč bez DPH
Lahůdkové droždí neaktivní
Není droždí jako droždí. Neaktivní droždí není klasické droždí, jelikož nejen jinak chutná, ale také s ním Vám těsto nikdy nevykyne.
Pro svůj obsah vitamínů skupiny B a oříškovou-sýrovou příchuť je oblíbené nejen u veganů a vegetariánů.
Alternativní názvy: lahůdkové droždí, neaktivní droždí, tebi, LSD
Složení: 100% sušené droždí neaktivní (Saccharomyces cerevisiae)
Lahůdkové droždí má s klasickým droždím společný kmen kvasinek Saccharomyces cerevisiae.
Vzhled: sušené vločky neaktivního droždí
Chuť a vůně: lahůdkové droždí chutná a voní jinak než klasické droždí, jejich chuť je sladkoslaná připomínající oříšky nebo sýr (parmezán)
Vlastnosti:
- narozdíl od klasického aktivního droždí toto neaktivné droždí nezpůsobí vykynutí těsta
- přidává se ale do těsta pro zlepšení nutričních hodnot, zkracuje dobu míchání (působí jako redukční činidlo) a vytváří pružnější těsto
- svým vzhledem připomínají strouhanku
- jsou přírodní zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B8), H a D
- skvělý zdroj bílkovin a vlákniny, které regulují trávící systém a obohacují střevní mikroflóru
Použití:
- k dochucení a zvýraznění pokrmů
- skvěle chutnají s kořenovou zeleninou a luštěninami
- populární jako přísada do náhražek sýra
- přísada do polévek a omáček (dodatečně ji zahustí)
- do koláčů, muffinů
- do pomazánek na chlebíčky, zeleninových koláčů, nádivek
- jako alternativa kuchyňské soli
- perfektní místo parmezánu na posypání těstovin
- do těsta na pizzu, pita chléb, do baget (zlepšuje roztažnost a měkkost těsta)
- společně s černou solí kala namak napodobí chuť vajec
- rozmícháním ve vodě poslouží i místo vajec nebo smetany k zapekání těstovin, zeleniny, kde vytvoří sýrovou chuť
- alternativní chuť parmezánu vytvoříte smícháním 1 lžíce droždí a 100g rozmixovaných kešu nebo sezamu
- k zahuštění karbenátků, nákypů, sekané
- k dochucení domácího popcornu nebo pečené cizrny
- do pesta, dresinku, zálivky
- jako náhrada strouhanky při obalování
Výroba:
Lahůdkové droždí se suší do podoby vloček a ohřívá se při tom na teplotu převyšující 40°C, čímž se kvasinky deaktivují (ztratí fermentační aktvitu).
Výživové hodnoty (na 100g):
- energetická hodnota 1387 kJ / 331 kcal
- bílkoviny 49 g
- sacharidy 9 g - z toho cukry 8 g
- tuky 5 g - z toho nasycené mastné kyseliny 1,7 g
- vláknina 27 g
- sůl 0,5 g
Pro zhlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde