- Úvod
- Želírující látky, zahušťovadla
- Želatina agar 850, mořské řasy, prášek (50g)
Želatina agar 850, mořské řasy, prášek (50g)

- Kompletní specifikace
- Želatina agar 850, mořské řasy, prášek (50g)SKLADEM87 Kč76 Kč bez DPH
Agar 850, mořské řasy, prášek - E406
Agar označovaný také jako agar-agar nebo kanten, je přírodní čistě rostlinný polysacharid vyskytující se v červených mořských řasách v oblasti Japonska, Indie a Nového Zélandu.
Díky své vysoké želírující schopnosti se používá jako náhražka želatiny. Rozpouští se při teplotě 85°C a narozdíl od želatiny tuhne již při 40°C, není tedy nutné výsledný produkt dávat do lednice.
Agar vzniká povařením mořské řasy tengusa, vzniklý vývar má po vychlazení gelovitou konzistenci až nakonec ztuhne. Vzniklá hmota se suší, krájí a mele na výsledný prášek.
Vzhled a barva: bílý, lehce nažloutlý prášek.
Složení: 100% mořské řasy
Výsledný gel
Vzhled a barva výsledného gelu: průhledný, čirý gel
Vůně a chuť: bez chuti a bez zápachu
Síla gelu: 880 g/cm2
Dávkování:
4g - 15g agaru na 1 litr vody dle požadované pevnosti výrobku. Agar zamícháme do studené vody a přivedeme k varu na 3-5 minut.
Stejně jako želatina tak i agar netuhne za přítomnosti enzymů z čerstvého ovoce, jako je kiwi, papája, ananas, mango či broskve. Raději je nepoužívejte čerstvé ale kompotované.
Pozitivní účinky:
- je bohatým zdrojem vápníku, jódu a železa a kyseliny listové
- z výživovýho hlediska je agar rozpustná vláknina a ta je důležitá pro zdravou střevní mikroflóru
- je nekalorická, díky tomu, že neobsahuje prakticky žádné bílkoviny, tuky ani cukry
Použití:
- především jako želírující prostředek, je pevnější než želatina
- vhodný jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor
- přidává se do pekařských výrobků, krémů
- do nápojů, zmrzlin, cukrovinek, zavařenin, želé
- zákusky, pudingové dezerty- panna cotta, cheesecake
- ideální pro vegany a vegetariány
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde