Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Jaké koření si vzít na dovolenou?

Jaké koření si vzít na dovolenou?

Plánujete dovolenou a budete si sami vařit? Ať už jedete pod stan, s karavanem, na vandr nebo do apartmánu, při vaření jistě oceníte kouzelný balíček, který nic neváží, ale udělá obrovský rozdíl v chuti každého jídla. Koření.

Proč s sebou na cesty brát koření?

Koření dokáže dát každému jídlu specifickou chuť. Oceníte ho především v případě, že jedete tzv. na lehko. Když se snažíte snížit množství sbalených věcí na minimum, pravděpodobně nebudete brát desítky různých ingrediencí, abyste si každý den uvařili něco jiného. Určitě ne, když jedete do hor a vše nosíte na zádech.

Různým dochucením dokážete i v přírodě v ešusu uvařit chutné jídlo. Představte si, že jste na dlouhém treku a už 3 týdny točíte stále dokola ta samá instantní jídla. Všichni okolo vás budou za špetku koření milovat!

Na dovolené rozhodně nechcete trávit hodiny a hodiny v kuchyni. Tradiční recept na svíčkovou na smetaně nebo kachní konfit si raději nechte na klidný víkend doma. Na výletě sáhněte po jednoduchých receptech s pár surovinami. Vůbec to nemusí být nuda, stačí s sebou mít ten správný výběr koření a vše dochutit.

Jaké koření sbalit

Jaké koření na cestu přibalit? Pro každého bude set, který opravdu využijete, trochu jiný. Mohli bychom dát seznam 5 dokonalých koření, které si s sebou máte vzít. Měl by jen jednu chybu – mohlo by to být 5 pro nás dokonalých chutí, ze kterých 4 byste neměli rádi nebo nevěděli, jak využít.

Zamyslete se proto v první řadě, co máte rádi za chutě. Jakou kuchyni a jaká jídla nejčastěji vaříte. Jaké koření můžete navzájem kombinovat a jaké suroviny budete mít na cestě k dispozici.

Pepř je základ

Když se zamyslíte nad všemi recepty, podle kterých jste v životě vařili, v kolika z nich chyběl pepř? Pravděpodobně jich moc nebude, přinejmenším mezi slanými jídly. Proč tomu tak je? Obliba pepře a jeho hojné využívání v západní kuchyni je pravděpodobně pouze náhodný výběr. Vedle slánky mohlo na stole skončit jakékoliv jiné .

Skořice do sladkých i slaných receptů

Co se vám vybaví, když ucítíte skořici? Štrúdl od babičky, vůně Vánoc, horká čokoláda, skořicový šnek z pekárny… Pro každého je to něco jiného, obecně máme ale skořici spojenou s pohodou a domácími jídly.

Na dovolené si jí můžete přidat i do instantní ovesné kaše, do kávy a čokolády. Děti ji ocení i na toastu a pokud máte v oblibě východní kuchyni, využijete ji i ve slaných receptech. Jaká skořice je vlastně ta pravá?

Paprika do každého kotlíku

Paprika patří v Česku mezi nejoblíbenější jednodruhové koření. Guláš, kuře na paprice, pomazánky, marinády na maso i řada kotlíkových jídel a receptů z jednoho hrnce. Ve světě je paprika rozšířená především ve své ostré verzi. U nás naopak využíváme hlavně jemnou, sladkou papriku. Proč tomu tak vlastně je?

V minulosti jsme patřili pod Rakousko-Uherskou monarchii, a kromě nás i Maďarsko. Všechny země bývalé monarchie v tradičních receptech často opakují podobné suroviny, přebíraly recepty a uzpůsobovaly je pro sebe. Ostrou maďarskou papriku jsme tak vyměnili za její jemnější verzi, kterou hojně používáme dodnes.

Chilli pro zahřátí

Pokud ale máte ostrou chuť rádi, určitě ve své cestovní kořenářské výbavě oceníte chilli. Jídlům dodá říz, zahřeje vás a bude se hodit i do mexické nebo indické kuchyně. Důležité je pouze vybrat to správně ostré.

Kari pro změnu

Ještě více než chilli oceníte při snaze o obměnu chutí, inspirovanou východem, právě kari směs. Ve skutečnosti je oblíbený žlutý prášek, který máme tolik spojený s chutí indické kuchyně, evropský výmysl.

Kari je mix koření, ve kterém výrazně převládá kurkuma. Kromě ní v něm ale můžeme najít například zázvor, skořici, česnek, pepř nebo fenykl. Tento mix pravděpodobně vynalezli Britové, aby napodobovali chuť jídel, které v Indii ochutnali.

Typický indický pokrm „curry“ u nás oblíbenou směs ale vůbec neobsahuje. Patří do něj řada koření a směs, která se nejčastěji využívá se jmenuje garam masala.

Sušený česnek

Česnek je další surovina, která v kuchyni patří mezi ty nejvíce využívané. Vozit s sebou na dovolenou paličky čerstvého česneku možná není nejpraktičtější. Pokud ovšem nechcete své oblečení ovonět jeho typickým aroma před prozkoumáváním lesů v Rumunsku okolo Drákulova hradu.

Z praktického hlediska tak raději přibalte sušený česnek v dobře uzavíratelném obalu. Pro ochucení vaší večeře poslouží stejně dobře a nebudete se muset zabývat jeho loupáním a strouháním nebo třením.

Sušená cibule

Když už v tom budete, můžete sáhnout i po sušené cibuli. Jemně krájenou cibuli do základu omáčky z ní sice nevykouzlíte, k dochucení jídel ale poslouží skvěle! Můžete ji přidat třeba do marinády na maso, ochutit dresing, posypat pečenou zeleninu nebo dochutit nevýraznou polévku. Chuťový zážitek posunete ještě o úroveň výš s cibulí smaženou.

Oblíbený mix

Kořenící směs se vám bude hodit na dochucení zeleniny, na maso i do dresingu. Vezměte si ale takovou, kterou opravdu využijete, ideálně do více jídel.

Kromě kupované směsi si ale můžete připravit i vlastní. Více, že do jídla, které máte v plánu vařit přidáváte vždy stejný poměr různých koření? Není třeba je brát všechny, můžete je předem namixovat.

Sušené bylinky

Bylinky využijete pro dochucení i osvěžení jídel. Dodají aroma a často mají i léčivé účinky. Svojí zahrádku si do batohu nesbalíte, můžete si ale vzít sáčky s oblíbenými sušenými lístky, ať už je to majoránka, bazalka, oregano, bobkový list nebo něco méně tradičního.

Sůl nad zlato

Skutečnost, že sůl je jedna z nejdůležitějších surovin v kuchyni známe už z oblíbené české pohádky. Celý život si to ověřujeme i při vaření a poslední špetka může překlenout rozdíl mezi nudným a skvělým jídlem. Ať už máte v oblibě klasickou mořskou, nebo raději himalájskou sůl, určitě ji nezapomeňte doma.

Co zvážit při výběru

Koření je lehké a skladné, bude možná svádějící jet s plnou výbavou. Většinu pak samozřejmě ani nevyužijete. Nebo koření zabalíte a zjistíte, že v takovém množství vlastně zabírá zbytečně moc místa. Sepište si seznam a ideálně nad ním přemýšlejte několik dní, ne na poslední chvíli. Při jeho tvoření nezapomeňte na několik faktorů výběru:

  • kuchyně, kterou rádi vaříte,
  • dostupné suroviny,
  • kombinace druhů,
  • oblíbené chutě a
  • roční období.

Pronajímáte si apartmán? Zjistěte, co budete mít k dispozici v kuchyni. Kromě vybavení pro vaření majitel často kuchyň vybaví i základními surovinami, jako je olej, sůl, pepř a další koření. U ubytování typu Airbnb se s tím setkáte ještě častěji. Přečtěte si recenze, nebo se majitele zeptejte přímo.

Jak koření převážet

Otázka spíše zní, v čem koření převážet. Koření můžete samozřejmě nechat v originálním balení, má to ale své nevýhody. Balíčky koření jsou pravděpodobně příliš velké a zdaleka je nevyužijete celé. Často také nebývají zavírací, takže hrozí, že se vám koření po cestě vysype.

Koření tak můžete přesunout do praktičtějších obalů, jako:

  • cestovní krabička na koření,
  • mini krabičky na korálky.
  • malé zip-lock sáčky nebo
  • dávkovač léků

Kuchyň na dovolené

Na dovolené budete vařit v nejrůznějších prostorech a je třeba jim přizpůsobit i vaši sadu koření. Jednoduchá kuchyň v apartmánu bude jiná než ta v pronajatém bytě přes Airbnb. A další level pak bude vaření v ešusu, ať už v kempu nebo přímo v horách.

Kotlíkový guláš se špekáčky nebo tofu

Právě v kempu oceníte především jídlo, které zahřeje, navodí příjemnou atmosféru a nebude nic moc vyžadovat. Z pohledu surovin, náčiní, ani vaší pozornosti. Přesně takový je náš recept na guláš, do kterého můžete přidat buď špekáčky nebo připravit vegetariánskou verzi a použít tofu.

Ingredience

  • 5 špekáčků nebo 2 balení uzeného tofu
  • 4 větší brambory
  • Malá konzerva protlaku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžíce sušeného česneku
  • 2 cibule
  • Olej nebo sádlo
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupejte brambory a spolu se špekáčky/ tofu nakrájejte na kostičky.
  2. Nad ohněm rozpalte větší ešus nebo kotlík a nechte v něm rozehřát tuk.
  3. Nechte zesklovatět cibuli. Přidejte buřty nebo tofu a brambory a zarestujte.
  4. Zasypejte paprikou. Můžete přidat i lžičku chilli a připravit ostřejší verzi.
  5. Přidejte protlak, promíchejte a zalijte litrem čisté vody, osolte lžičkou soli a vařte, než brambory změknou.
  6. Nakonec přidejte sušený česnek, majoránku a dochuťte solí a pepřem.
  7. Ke guláši přikusujte chleba a užívejte si atmosféru u ohně.

Tip: guláš můžete podlít i červeným vínem nebo pivem.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Obchod ověřený zákazníky
 

Kontakt
Logo
Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz