- Úvod
- Čokolády, cukry a sladidla
- Čokolády
- Karob mletý (200g)
Karob mletý (200g)

- Kompletní specifikace
- Karob mletý (200g)SKLADEM42 Kč37 Kč bez DPH
Karob mletý
Karob nebo také svatojánský chléb je jedlým plodem stálezeleného stromu s názvem Rohovník obecný. Tento strom se vyskytuje především ve Středomoří, jeho kvalit si byli vědomi už ve starověkém Egyptě a Řecku.
Název svatojánský chléb pochází z legendy o Svatém Janu Křtiteli, který díky plodům karobu prý přežil v poušti.
Použitá část rostliny: plod (lusk)
Získávání karobu:
Lusky se nechávají sušit přirozeně na slunci několik měsíců. Čím jsou lusky sušší, tím víc získávají čokoládově hnědou barvu. Po uzrání se ručně sklízejí, čistí a rozlouskávají.
Odděluje se uschlá dužina, z níž se za studena mele výsledný produkt – jemný karobový prášek, který se používá jako náhražka kakaového prášku.
Karob ve srovnání s kakaem:
- obsahuje méně tuku, ale více cukru
- obsahuje méně minerálních látek, jako jsou třeba železo, hořčík a vápník
- neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin
Účinky:
- dobrý zdroj vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů
- příznivý vliv na trávení, působí pro zácpě
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Použití: jako náhrada čokolády a kakaa, do pečiva, do dezertů studených i tepelně upravovaných, vhodné při bezlepkové dietě