- Úvod
- Jednodruhové koření
- 1 Kg balení (sáček se svárem)
- Muškátový ořech mletý (1 Kg)
Muškátový ořech mletý (1 Kg)

- Kompletní specifikace
- Muškátový ořech mletý (1 Kg)SKLADEM793 Kč690 Kč bez DPH
Muškátový ořech mletý
Použitá část rostliny: semeno - vnitřní část plodu muškátovníku vonného.
Muškátovník vonný je neopadavý strom, rostoucí do výšky až 15 metrů. Rozkvétá žlutými vonnými květy, dozrávají na něm bobule, které obsahují semeno - muškátový oříšek. Míšek, který slouží jako obal, se suší a slouží taktéž jako koření, a to muškátový květ.
Vzhled a barva: mleté semeno hnědé barvy
Vůně a chuť: silně aromatická vůně, kořeněná a pikantní chuť
Použití v kuchyni: Do masitých pokrmů, nádivky, pečeně, sekaná nebo drůbeží speciality, polévek, paštik, omáček
Dávkování: jen na špičku nože. Vzhledem k tomu, že jeho vonné silice jsou citlivé na vysoké teploty, přidává se až do téměř hotových pokrmů.
Historie a současnost: Muškátovník vonný pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. Historie tohoto koření se podobá historii hřebíčku s tím rozdílem, že do Evropy se dostalo o 200 let později. Bylo to až v 11. století, kdy jej přivezli arabští mořeplavci.
Zdravotní účinky: pomáhá při zažívacích potížích, podporuje chuť k jídlu, produkci trávicích šťáv a působí proti křečím v břiše. Proti astmatu, nespavosti, při revmatismu, křečích, působí příznivě na nervový systém.
Pozor! Ve větší dávkách může působit jako halucinogenní droga. Může způsobit nevolnost, zvracení, malátnost, bolest hlavy, zmatenost, úzkostné stavy, halucinace.
Recept:
Květáková polévka
Suroviny: květák, zeleninový vývar, smetana, polohrubá mouka, petrželka, muškátový ořech mletý, pepř bílý mletý, špetka soli
Postup: Kousky květáku vaříme do měkka v zeleninovém vývaru. Poté část květáku odebereme a zbytek rozšleháme porným mixérem. Přilejeme smetanu s rozmíchanou moukou a povaříme. Nakonec přidáme zbylý květák a dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na ozdobu použijeme nasekanou perželku.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde