Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Nejlepší koření pro dezerty
03.01.2015

Nejlepší koření pro dezerty

Když se řekne koření do dezertů, jistě vás jako první napadne skořice nebo vanilka. Jaké další druhy by vám neměli v šuplíku s kořením chybět? Typické chutě podzimních koláčů, vánočního cukroví i netradiční kombinace pro ozvláštnění klasických chutí.

Koření do sladkých zákusků

Koření dodává zákusku zajímavou chuť a dokáže posílit i jeho sladkost bez zbytečných kalorií navíc. Například u koláče se špetkou vanilky můžete výrazně ubrat na cukru.

Koření skvěle vyzdvihne například chuť čerstvého nebo pečeného ovoce. Některé druhy máme spojené s určitými sezónami a pečení si bez nich už nedokážeme představit. Jaké koření by nemělo chybět ve skříni žádnému cukráři a pekaři?

Skořice

Jablečný štrůdl bez skořice? To si asi nikdo nedokážeme, ani nechceme představit. Skořice dezertu dodá chuť domova a pohody a její aroma nás okamžitě zahřeje. Je to jedno z nejzákladnějších koření, které by měl mít doma každý. Když budete chtít pozvednou úroveň vašich receptů, můžete sáhnout po pravé cejlonské skořici.

Vanilka

Vanilka je jedno z nejdražších koření a zároveň jedno z nejvíce používaných při pečení dezertů. Často bývá nahrazena vanilkovým extraktem nebo vanilínem – syntetickou napodobeninou. Pravé vanilce se ale nic nevyrovná a její použití pozvedne každý zákusek na vyšší úroveň!

Vanilka se pěstuje na Madagaskaru, v Indonésii, Papui Nové Guinei a v Ugandě. Z rostlinky se využívá pouze lusk a proces mezi sběrem a prodejem je velmi náročný. Lusky se sklízejí nezralé, nechávají se dozrát a fermentovat na farmě a až poté je možné je prodávat. Vanilku vždy skladujte v dobře uzavíratelné nádobě, v suchu a temnu. Jen tak si udrží své aroma.

Využijete jí téměř do každého dezertu – zmrzlina, koláče, krémy, sušenky… Můžete ji ale přidat i do slaných pokrmů! Zajímavou chuť dodá kuřecím křidýlkům nebo zálivce na salát.

Kardamom

Kardamom je na žebříčku nejdražšího koření hned za vanilkou. Proč tomu tak je si můžete přečíst zde. Běžně se používá v Asijské kuchyni, ale i v severní Evropě. Skvěle chutná v kombinaci se skořicí, o čemž vypovídá i celosvětová obliba sladkých motanců, skandinávského pečiva, které tyto dva druhy koření kombinuje.

Hřebíček

Hřebíček najde své místo ve slaných pokrmech, dezertech i nápojích. Často ho kombinujeme s dalšími druhy, například se skořicí, muškátovým oříškem, anýzem nebo zázvorem a je součástí řady oblíbených směsí.

Hřebíček je poupě hřebíčkovce kořenného a pěstuje se v Indii, Indonésii a na Madagaskaru. Ve sladkých pokrmech ho využijete především tam, kde toužíte po plné chuti – různé podzimní a zimní koláče, dýňové a mrkvové chlebíčky nebo perník si o hřebíček přímo říkají.

Zázvor

Zázvor má původ v Indii a Číně a v kuchyni se často využívá čerstvý kořen, i sušené koření. Nejčastěji ho využijete do různých sušenek a koláčů, osvěží ale i chuť marmelády, pudinku nebo nápojů.

Muškátový oříšek

Zajímavostí muškátového oříšku je, že se ve skutečnosti nejedná o ořech. Je to pecka broskve rostoucí na muškátovníku. Kromě muškátového oříšku ze stejného stromu získáváme i muškátový květ. Ten má jemnější chuť s náznakem skořice a pepře.

Muškátový oříšek je součástí nekonečně dlouhé řady receptů, na podzim se bez něj neobejdete. Hodí se i do některých slaných jídel, například do dýňové polévky nebo bešamelové omáčky.

Citronová kůra

Nejlepší způsob, jak osvěžit zákusek, je přidat citrusovou kůru. Kromě té citronové může použít i limetkovou nebo pomerančovou, záleží na daném receptu. Přidat ji můžete do sušenek, dortů, krémů a dalších dobrot. Práci si ušetříte, když použijete předem připravenou, sušenou kůru.

Citronová kůra se bude skvěle hodit k sladším, vanilkovým receptům, limetka nebo pomeranč zase k čokoládě. Výhodou kůry je oproti šťávě je, že nijak nenaruší konzistenci těsta a nebude dělat při pečení problémy. Sáhněte po ní ale klidně i v případě, že je v receptu již šťáva z daného ovoce. Kůra přidá další rozměr chuti.

Perníkové koření

Perníkové koření je jedna z nejdůležitějších směsí, kterou byste měli mít ve své pekařské zásobě. Běžně obsahuje hřebíček, skořici, nové koření, anýz a badyán, ale můžete v ní najít i další druhy – koriandr, fenykl nebo muškátový květ. Směs si můžete vyrobit sami doma, nebo nechat poměry na profesionálech.

Podobná směs, se kterou bývá ta perníková zaměňována, je tzv. pumkin spice směs. Má hojné využití v Británii a v Americe a obsahuje skořici, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček a nové koření.

Netradiční koření do zákusků

Trend v přípravě dezertů se v posledních letech výrazně vyvíjí. Když si dáte dezert po večeři v restauraci nebo v zajímavé kavárně, chcete ochutnat něco nového. Extrémně sladké dorty už nejsou v módě a restaurace těžko ohromí kombinací Tiramisu, Horké maliny a Panna Cotta.

Roste obliba přidávání netypických surovin do sladkých receptů. Nejčastěji se setkáme s různými bylinkami, květy nebo dokonce ostrým kořením, jako je pepř a chilli.

Do pokusů při pečení se můžete pustit i doma! Můžete prozkoumat internet a nechat se inspirovat ostatními pekaři a jejich osvědčenými kombinacemi. Druhá varianta, možná zábavnější, je zkoušet své vlastní recepty. Pro začátek poslouží váš osvědčený základní recept, který osvěžíte něčím navíc. Sami uvidíte, jestli výsledek bude chutnat a naučíte se spojení, která budou fungovat.

Jaké druhy zaujmou a s čím je můžete kombinovat?

  • Levandule má květinové aroma a trochu připomíná rozmarýn. Skvěle se hodí do máslových sušenek nebo čokoládových dortů.
  • Růžový květ má delikátní vůni, která může být různá v závislosti na její barvě. Ty světlejší jsou sladší, tmavší obvykle hořčejší. Kromě dekorací na dortu je můžete přidat i k ovocným dezertům nebo marmeládám.
  • Šafrán, červené zlato a král koření. Všechny tyto názvy pod sebou skrývají nejdražší a nejluxusnější druh koření. Nejčastěji je využíván do slaných receptů, obohatíte jím ale i dezerty, především v kombinaci s vanilkou nebo citronem.
  • Tymián dokáže utlumit chutě, které by mohly být v dezertu příliš výrazné a zároveň podpořit jeho sladkost. Hodí se do různých koláčů se sušenkovým základem, pěn a nadýchaných, krémových dezertů.
  • Bazalka se pro svou sezónnost hodí do letních dezertů, především v kombinaci s ovocem. Tu čerstvou využijete všude, kde jste zvyklí používat mátu.
  • Rozmarýn svou chutí může lehce připomínat chuť jehličí. Proto se skvěle hodí do dezertů v kombinaci s medem. Využijete ho ale i pro ozvláštnění čokoládové chuti, jablek nebo dortů.
  • Chilli je jedno z nejlepších koření, které můžete do svého dezertu přidat. Jeho výrazná chuť dokáže pozvednout všechny ostatní a díky tomu můžete šetřit s cukrem. Skvěle se hodí k čokoládě.
  • Černý pepř je stálicí na každém stole v kombinaci se solí. Stejně jako chilli ale dokáže pozvednout sladkou chuť a hodí se především do ovocných dezertů.

Tip: květiny a bylinky v dezertu zároveň poslouží jako skvělá dekorace!

Proč přidávat koření (nejen) do sladkých receptů?

Hlavní důvod, proč přidat koření do jídla je samozřejmě chuť. Koření přidá aroma a podtrhne přirozené chutě ostatních surovin.

Kromě toho mají ale dvě skvělé vlastnosti:

  • chuť přidávají bez zbytečných kalorií a
  • mají řadu zdravotních benefitů.

Koření obecně podporuje chuť k jídlu a často zlepšuje zažívání. Některé druhy ale mají i další benefity, jako protizánětlivé účinky, uklidňující účinky nebo dokonce látky bojující s různými nemocemi.

Skořice je například protizánětlivá, antibakteriální a bohatá na antioxidanty. Dokáže bojovat s rakovinotvornými buňkami a jídlu dodá sladkost i bez přidání cukru. Kardamom zase zlepšuje zažívání a potencionálně může napomáhat zdraví jater a srdce.

 

Čokoládová pěna s chilli

Kombinaci ostrého koření a sladkého dezertu si můžete vyzkoušet na jedné z nejoblíbenějších dvojic – hořká čokoláda a chilli. Dnes si z nich připravíme čokoládovou pěnu.

Ingredience (2 porce):

  • 60 g hořké čokolády (min. 70%)
  • 60 ml smetany
  • 2 vejce
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • ¼ lžičky chilli v prášku

Postup:

  1. Oddělte žloutky od bílků.
  2. Nad vodní párou rozpusťte čokoládu s máslem a chilli.
  3. Směs nechte trochu zchladnout a v mezičase vyšlehejte bílky se lžící cukru a zvlášť šlehačku.
  4. Do směsi vmíchejte žloutky (do hladka) a poté postupně, opatrně stěrkou bílkový sníh a nakonec i šlehačku.
  5. Rozdělte do dvou skleniček a nechte zatuhnout, ideálně přes noc.
  6. Po vychlazení můžete ozdobit špetkou chilli a čokoládovými hoblinkami.
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Obchod ověřený zákazníky
 

Kontakt
Logo
Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz