NABÍDKA KOŘENÍ
Úvod » Jednodruhové koření » 1 Kg balení (sáček se svárem) » Paprika sladká ASTA 140 (1 Kg)
|
Číslo produktu / Název zboží: |
|
| |
---|---|---|---|---|
![]() |
KO3000089 Paprika sladká ASTA 140 (50g) |
skladem
|
naše cena 16,00 Kč (0,61 EUR) | |
![]() |
KO3000090 Paprika sladká ASTA 140 (100g) |
skladem
|
naše cena 24,00 Kč (0,92 EUR) | |
![]() |
KO3000088 Paprika sladká ASTA 140 (200g) |
skladem
|
naše cena 44,00 Kč (1,68 EUR) | |
![]() |
KO3000091 Paprika sladká ASTA 140 (500g) |
skladem
|
naše cena 99,00 Kč (3,78 EUR) | |
![]() |
KO3000093 Paprika sladká ASTA 140 (5 Kg) |
skladem
|
naše cena 925,00 Kč (35,35 EUR) |
Paprika sladká ASTA 140
Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen
Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva
Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.
Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť
Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.
Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.
Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.
Zdravotní účinky:
Co znamená označení ASTA?
ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.
Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.
Recept:
Hovězí guláš na pivě
Suroviny: Sůl, sladká mletá paprika, pálivá mletá paprika ASTA, česnek, 10g sádla, 2 dl piva, 500g hovězí kližky, cibule, strouhaný chléb, pepř
Postup: Pokrájenou slaninu rozškvaříme, vyjmeme, na vytaveném tuku usmažíme cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, osmažíme je a dusíme pod pokličkou. Vmícháme mletou papriku, zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme. Přidáme strouhaný chléb, prolisovaný česnek, pepř, trochu piva a dusíme.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde