Pro základní funkčnost, analytické účely a personalizaci webu používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu stímto souhlasíte. Více informací marketing a cookies.

 
 
 
 
 

Úvod » Jednodruhové koření » 100g balení (sáček se svárem) » Paprika sladká ASTA 200 (100g)


        

Paprika sladká ASTA 200 (100g)

skladem

 

Dostupnost: SKLADEM - Ihned k dodání
Číslo produktu: KO4020120
Země původu: Slovensko
Výrobce: Profikoření
běžná cena 46,00 Kč (1,76 EUR)
naše cena bez DPH: 33,04 Kč (1,26 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
38,00 Kč (1,45 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Paprika sladká ASTA 200 (50g)
KO4020119
Paprika sladká ASTA 200 (50g)
skladem
naše cena 20,00 Kč (0,76 EUR)
Paprika sladká ASTA 200 (200g)
KO4020121
Paprika sladká ASTA 200 (200g)
skladem
naše cena 74,00 Kč (2,83 EUR)
Paprika sladká ASTA 200 (500g)
KO4020122
Paprika sladká ASTA 200 (500g)
skladem
naše cena 181,00 Kč (6,92 EUR)
Paprika sladká ASTA 200 (1kg)
KO4020123
Paprika sladká ASTA 200 (1kg)
skladem
naše cena 355,00 Kč (13,57 EUR)
Paprika sladká ASTA 200 (5kg)
KO4020124
Paprika sladká ASTA 200 (5kg)
skladem
naše cena 1 690,00 Kč (64,59 EUR)

Charakteristika:

Paprika sladká ASTA 200

Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen

Vzhled a barva: sypká bez hrudek, sytě červená barva

Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.

Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť

Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.

Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.

Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.

Zdravotní účinky:

  • podporuje imunitu, má antiseptické účinky
  • urychluje trávení, odstraňuje plynatost
  • pročišťuje trávící trakt, ledviny a močové cesty
  • podporuje pevnost cév a srdce
  • podporuje pevnst kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu

Co znamená označení ASTA?

ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.

Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.

 

Recept:

Bramborové placičky se zelím

Suroviny: 500g vařených brambor, 300g kysane zelí, 100g uzeného masa, slaniny nebo škvarků, 1 vejce, 4 lžíce hrubé mouky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sladké papriky, pepř černý mletý, sůl, olej na smažení


Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde