- Úvod
- Jednodruhové koření
- 5+ Kg balení (sáček se svárem)
- Pepř černý celý (25Kg)
Pepř černý celý (25Kg)

- Kompletní specifikace
- Pepř černý celý (25Kg)SKLADEM5 353 Kč4 655 Kč bez DPH
Pepř černý celý
Použitá část rostliny: plody pepřovníku černého (Piper nigrum)
Pepřovník černý je dřevnatá ovíjivá liána s malými hrozny bílých květů. Plody jsou drobné bobule, jimž se po usušení říká právě pepř. Černý, zelený i bílý pepř jsou ve skutečnosti stejné plody pepřovníku, jen jiným způsobem ošetřené.
Černý pepř je plod sklizený v poloviční zralosti. Bílý pepř je semínko, z něhož byla odstraněna tmavá slupka a sbírá se až ve vysokém stupni zralosti. Zelená zrnka pepře jsou naopak nezralá a často se nakládají.
Vzhled a barva: tvrdé kuličky, hnědočerná barva
Vůně a chuť: aromatická kořeněná silná vůně, chuť velmi výrazná, dodává pokrmům říz a pálivost. Zahřátím či pomletím se z pepře uvolňuje aroma.
Použití v kuchyni: Na ochucení masa, ať hovězí, skopové, jehněčí, kuřecí nebo dary moře, do zeleninových a bramborových salátů, polévek, omáček, do čínské a thajské kuchyně.
Historie a současnost: Pepřovník má svůj původ v Indii, zejména Malabarské pobřeží a Kérala, kde je pro své aroma znám už od starověku. Dnes se pěstuje hlavně v tropických zemích jako je Thajsko, jižní Asie, Malajsie, Borneo, Kambodža, Vietnam, Indonésie. jedná se o jedno z neoblíbenějších druhů koření, proto se s ním vždy obchodovalo. Tento "král koření" nebo také "černé zlato" dosáhl takového významu, že se používal nejen ke kořenění jídla, ale také nahrazoval peníze. Platili se jím daně, výkupné i jako oběť k uctívání bohů.
Pozitivní účinky:
- má silné antibakteriální účinky
- je bohatým zdrojem antioxidantů
- je to koření bohaté na draslík, který přispívá k regulaci krevního tlaku
- má i hodně vitamínu K, který zpěvňuje kosti
- podporuje trávení
- stimuluje srdeční činnost
- působí močopudně
- kladně ovlivňuje metabolismus
- k povzbuzení chuti
- přispívá k rozpadu tukových buněk
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde