Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  1. Úvod
  2. Blog
  3. 9 nejvzácnějších koření, které Vám změní Vaření
19.10.2016

9 nejvzácnějších koření, které Vám změní Vaření

Koření dokáže úžasně podpořit chuť, kterou surovina přirozeně obsahuje nebo dát pokrmu naprosto nový rozměr. Některé druhy jsou běžnější a v šuplíku je má každý. Jiné jsou ale poněkud vzácné a dražší, proto si mnoho lidí jejich nákup rozmýšlí. Jaké druhy koření to jsou a proč byste s jejich nákupem neměli váhat?

Nejvzácnější koření

Přední příčky tohoto seznamu budou rozhodně obsazeny druhy, které nikoho nepřekvapí. Je to například vanilka, šafrán nebo kardamom. Ve výběru najdete pouze jednodruhové koření, některé z nich ale může být součástí známých směsí. Ty většinou obsahují jen špetku, tyto druhy bývají tak výrazné, že to bohatě stačí.

Jejich cena mnoho lidí donutí koření v pokrmu vynechat nebo ho nahradit syntetickou napodobeninou. Přestože syntetické napodobeniny, například vanilín, dokáží řadu chutí zdatně napodobit, jistě se shodneme na tom, že použití pravých druhů pozvedne výsledný pokrm ještě o úroveň výš.

To, že je některé koření dražší než jiné, zpravidla neznamená, že v průběhu času jeho cena vzrostla. Naopak, cena ostatních druhů klesá. V dřívějších dobách se koření běžně využívalo jako platidlo při směně a bylo stejně vzácné, jako zlato. Až díky poznávání světa a rozšiřování oblastí, ze kterých můžeme koření dostat, se z mnoha druhů stala běžná surovina v domácnosti.

Některé typy jsou ovšem náročné na pěstování nebo sklizeň, ať už co se týče podnebních podmínek, půdy nebo lidské práce. Tyto druhy zároveň mívají tak typickou chuť, že je jednoduše nenahradíme. Poptávka po nich neklesá a pěstují se dál i přes svou vysokou cenu.

1.      Šafrán

Šafrán je bezkonkurenčně nejdražší koření na světě. Odkud ho vlastně získáváme? Zářivé oranžovo-červené koření je součástí květu šafránu, konkrétně jeho pestík.

Právě náročné ruční sklízení této křehké části květu je hlavním důvodem jeho vysoké ceny. Pro získání ½ kila koření je třeba přibližně 20 hodin práce a asi 80 tis. květů.

Šafrán pochází ze Středního východu, ale dnes se pěstuje i v jižní Evropě a ten nejkvalitnější je z Kašmíru. Má květinové, zemité aroma. Dnes se používá především při vaření, najdete ho ale i v luxusní kosmetice. Dříve se běžně přidával jako barvivo do rudých rtěnek.

Proč mu dát i přes jeho vysokou cenu šanci? Jeho chuť je jemná, ale výrazná, stačí ho tedy jen špetka. Představte si například Milánské rizoto bez šafránu. Dostanete obyčejné krémové rizoto – jistě, pořád výborné jídlo, ale bez té výjimečné chuti, po které toužíte.

2.      Vanilka

Kolikrát jste si dali v cukrárně věneček, těšili se na plnou chuť vanilky a po prvním kousnutí byli zklamaní? Důvod je pravděpodobně jednoduchý – místo pravé vanilky použil cukrář vanilín, její syntetickou náhražku.

Je pravda, že v mnoha jídlech a nápojích dokáže naši chuť uspokojit, s originálem se však srovnat nedá. Stačí pár semínek z lusku vanilky a vaše výrobky, především ty sladké, najednou chutnají jako dar z nebes.

Za vysokou cenou stojí opět náročná práce při pěstování – nejdříve je třeba květy opylovat a lusky vanilky se pak sbírají ručně, těsně před dozráváním. Ty je potřeba ještě 4 týdny skladovat a fermentovat a až poté mohou jít do prodeje. Ty nejdražší a nejoblíbenější pochází z Madagaskaru, známe je pod názvem Bourbon.

3.      Kardamom

Kardamom dodává úžasnou chuť vašemu šálku chai latté, skořicovým motancům i řadě indických pokrmů. Jeho chuť tak trochu připomíná skořici, zázvor a muškátový oříšek, zároveň je v ní ale něco, co nedokážeme pojmenovat jinak než jako chuť kardamomu.

Pěstitelé se opět potýkají s náročným pěstováním, cenu ale zvyšují i nestálé klimatické podmínky. Více si o problému můžete přečíst v tomto článku.

Zajímavé je, že zelený kardamom je dražší a vzácnější, a přesto jsme na jeho chuť více zvyklí – právě tu si představíme, když se mluví o kardamomu. Černý kardamom se používá především do slaných jídel a má uzené aroma a mentolovou dochuť.

4.      Mahlab

Mahlab je velmi vzácné koření a možná jste o něm nikdy neslyšeli. Bývá ale součástí čajových a kořenících směsí pocházejících z východu a přidává se často do sladkého pečiva. Stejně jako ostatní jmenované druhy má výraznou chuť a stačí ho pouze špetka.

Najdeme ho v jadérku pecky třešní svaté Lucie, které rostou v jižní Evropě, na Středním východě a ve Středomoří.

Samotné pěstování v tomto případě není výrazný problém, ale získání samotného semínka ano. Velmi tvrdé pecky je třeba nejdříve rozlousknout a pak z nich vydolovat semínko, které se na trhu prodá buď celé, nebo rozemleté na prášek.

5.      Pepř dlouhý

Dlouhý pepř u nás není nijak zvlášť známý, přestože byl v dobách starého Řecka a Říma běžně využívaný. Byl pozapomenut s příchodem chilli, neobejdete se bez něj ale, když budete chtít dosáhnout autentické chuti u indických, pákistánských nebo nepálských pokrmů.

Jeho chuť je podobná klasickému černému pepři, je ale mnohem jemnější a překvapí náznakem skořice, muškátového oříšku a kardamomu.

6.      Černý kmín

Černý kmín rozhodně nezaměňujte s tím klasickým, který přidáváte do omáčky nebo pečiva. Ten černý pochází z blízkého východu a v tradiční medicíně je brán v podstatě za všelék. Látky, které obsahuje, dokonce podle různých výzkumů úspěšně bojují s rakovinnými buňkami.

V kuchyni ho využijete především v tradičních východních jídlech, jako je curry, luštěninové pokrmy a různé pečivo, například chléb naan. Jeho chuť je něco mezi klasickým kmínem a tymiánem .

7.      Hřebíček

Dostáváme se ke konci seznamu a tím i k druhům koření, které i v české domácnosti najdeme s větší pravděpodobností. Bez hřebíčku si nedokážeme představit řadu sladkostí i omáček a skvěle se hodí i do zázvorového čaje při nachlazení.

Hřebíček obsahuje silné antioxidanty a můžete ho využít i při přírodní léčbě různých zánětů. Má dezinfekční, antimykotické i antibakteriální účinky, proto ho můžete používat při péči o zuby a ústní dutinu. Podle babských rad pomáhá proti bolestem zubů právě vývar z hřebíčku.

8.      Skořice

Ano, i koření, které běžně používáme patří na seznam nejvzácnějších druhů. Jedná se ale o pravou, cejlonskou skořici. Ta se pěstuje pouze na Srí Lance, oproti běžnější čínské skořici, kterou do supermarketů dováží z Číny, Indii, Barmy a Indonésie.

Cejlonská skořice je, na rozdíl od levnější a běžnější odrůdy, světle hnědá a není dutá. Má jemnější aroma i chuť – sladkou s náznakem citrusů.

9.      Galangal

Galangal je kořen podobný klasickému zázvoru. Má ale světlejší barvu a na povrchu je hladký. Jeho chuť je mnohem více svěží, má až citrusové aroma. Často ho využijete v thajské, indonéské a malajské kuchyni.

Nejvýraznější chuť samozřejmě dostanete z čerstvého kořeně, skvěle ale poslouží i sušený mletý galangal.

Proč koření používat i přes jeho vysokou cenu

Proč byste měli do koření investovat, když jste se bez něj doteď obešli? Možná zkoušíte nové recepty, možná jste ochutnali pravou asijskou kuchyni a už vám nestačí jen napodobenina ze směsí neurčitého původu.

Není náhoda, že do našeho výčtu patří i koření, které běžně využíváme, jako je skořice nebo hřebíček. Stejně jako ostatní druhy mají velmi specifickou chuť a aroma. Dokážete si představit péct bez skořice? Až v kuchyni vyzkoušíte kardamom nebo šafrán, budete o nich přemýšlet stejně. Už to bez nich nepůjde.

 

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Když najdete ten správný recept na nejkřehčí rohlíčky, které se rozplývají na jazyku, nikdy už ho nevyměníme a dědí se pak z generace na generaci. A přesně takový recept vám dnes přinášíme!

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 35 g vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • Kůra z ½ citronu
  • 500 g moučkového cukru na obalení
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Vlašské ořechy namelte najemno. Pro výraznější aroma je můžete předem opražit.
  2. Prosejte 500 g hladké mouky a 30 g moučkového cukru a smíchejte s ořechy.
  3. Do těsta nakrájejte na kousky máslo, přidejte žloutek a citronovou kůru a vše zpracujte do hladkého těsta.
  4. Těsto zabalte do fólie a nechte přes noc vychladit v lednici.
  5. Nejpozději večer předem si připravte i vanilkový cukr – vanilkový lusk podélně překrojte, vyberte semínka (schovejte si je do dalších receptů) a lusk přidejte k cukru. Nechte odstát a cukr získá vanilkové aroma.
  6. Těsto rozdělte na menší kousky a část, se kterou nepracujete vraťte do lednice.
  7. Z každého kousku vyválejte váleček a rozkrájejte na malé špalíčky. Z těch pak ručně vytvarujte rohlíčky a skládejte na plech.
  8. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C, než budou na povrchu růžové.
  9. Doba pečení se odvíjí od velikosti rohlíčků. Nejlépe budou chutnat drobné rohlíčky, dlouhé asi 2-3 cm. Ty pečte cca 8 minut.
  10. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.
Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Obchod ověřený zákazníky
 

Kontakt
Logo
Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz