Pro základní funkčnost, analytické účely a personalizaci webu používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu stímto souhlasíte. Více informací marketing a cookies.

 
 
 
 
 

Úvod » Jednodruhové koření » 500g balení (sáček se svárem) » Paprika sladká ASTA 100 (500g)


        

Paprika sladká ASTA 100 (500g)

skladem

 

Dostupnost: SKLADEM - Ihned k dodání
Číslo produktu: KO1020662
Země původu: Španělsko
Výrobce: Profikoření
běžná cena 116,00 Kč (4,43 EUR)
naše cena bez DPH: 56,52 Kč (2,16 EUR)
naše cena s DPH (15 %):
65,00 Kč (2,48 EUR)
Hlídací pes:
Hlídací pes

do košíku:
  ks  

Varianty

Obrázek:
Číslo produktu / Název zboží:
 
Cena:
Paprika sladká ASTA 100 (50g)
KO1000085
Paprika sladká ASTA 100 (50g)
skladem
naše cena 10,00 Kč (0,38 EUR)
Paprika sladká ASTA 100 (100g)
KO1020113
Paprika sladká ASTA 100 (100g)
skladem
naše cena 15,00 Kč (0,57 EUR)
Paprika sladká ASTA 100 (200g)
KO1020361
Paprika sladká ASTA 100 (200g)
skladem
naše cena 28,00 Kč (1,07 EUR)
Paprika sladká ASTA 100 (1 Kg)
KO1020962
Paprika sladká ASTA 100 (1 Kg)
skladem
naše cena 120,00 Kč (4,59 EUR)
Paprika sladká ASTA 100 (5 Kg)
KO1021211
Paprika sladká ASTA 100 (5 Kg)
skladem
naše cena 562,00 Kč (21,48 EUR)
Paprika sladká ASTA 100 (25Kg)
KO1021212
Paprika sladká ASTA 100 (25Kg)
skladem
naše cena 2 725,00 Kč (104,15 EUR)

Charakteristika:

Paprika sladká ASTA 100

Použitá část rostliny: sušená dužnina papriky seté (papriky roční) s malým množstvím semen

Vzhled a barva: sypká bez hrudek, oranžovočervená barva

Za svou barvu vděčí mletá paprika skupině barviv, které se řadí mezi karotenoidy. Jedná se o kapsanthin, kapsorubin, zeaxanthin a kryptoxantin. Barva těchto látek se pohybuje od žluté přes oranžovou až po červenou a vzhled mleté papriky závisí právě na jejich zastoupení.

Vůně a chuť: aromatická vůně, lehce nahořklá chuť

Použití v kuchyni: do guláše, masových pokrmů, omáčky, maso, na gril, do salátů, polévek, zeleninových směsí. Dodá jídlu barvu a chuť.

Papriková barviva jsou choulostivá na zahřívání. Papriku proto nepřidávejte do rozpáleného oleje – zhořkla by a zhnědla. Čím kvalitnější paprika je, tím snadněji se spálí.

Historie a současnost: paprika má domov ve Střední Americe, odkud připlula do Evropy s Kryštofem Kolumbem v 15. století. Nejdříve se uchytila ve Španělsku, kde byla označována jako „španělský pepř“, poté se rozšířila do krajů s podobným klimatem. V 16. století se začala pěstovat už i na Moravě a nejlépe se jí dařilo v oblastech dnešního Bulharska a Maďarska, kde se rozvinula i slavná tradice jejího zpracovávání.

Zdravotní účinky:

  • podporuje imunitu, má antiseptické účinky
  • urychluje trávení, odstraňuje plynatost
  • pročišťuje trávící trakt, ledviny a močové cesty
  • podporuje pevnost cév a srdce
  • podporuje pevnst kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu

Co znamená označení ASTA?

ASTA (Americká asociace obchodu s kořením (American Spice Trade Association)) vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, tedy kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Koření se nechá vyluhovat v acetonu a pak se spektrofotometricky změří barva získaného výluhu. Výsledky se pohybují na stupnici od 30 do 180. Platí, že čím je číslo vyšší, tím jsou barvicí schopnosti koření lepší a spolu s tím stoupá i jeho cena.

Velký vliv na hodnotu ASTA má použitá odrůda papriky a podmínky v průběhu pěstování. Uvádí se, že nejvyšší hodnota ASTA může být kolem 200, ale je zapotřebí vhodný druh papriky, ideální podmínky během celé pěstitelské sezóny a šetrný způsob zpracování.


Recept:

Frankfurtská polévka s houbami

Suroviny: 150g párek, 1 cibule, sádlo, 150g hub, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mleté paprikyčirý vývar, 300g brambor, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř černý mletý, hladká mouka nebo jíška na zahuštění

Pracovní postup: Na tuku osmažíme cibuli, párek předem nakrájený na kolečka, houby, česnek, zalijeme vývarem, přidáme brambory. Dochutíme paprikou, špetkou kmínu a pepře. Na konci zahustíme jíškou a dochutíme majoránkou.


Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde