Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Plán výběru koření na indický oběd
01.09.2020

Plán výběru koření na indický oběd

Rozhodli jste se pustit se do indické kuchyně a nevíte, co nakoupit za koření? Ve skutečnosti se v receptech používají desítky různých druhů a záleží na tom konkrétním, do kterého se pustíte. Je ale několik základních, které se často opakují a bez kterých se správný indický pokrm neobejde.


Koření v indické kuchyni

Jedna z věcí, která mnoho lidí od vaření indické kuchyně odradí bývá právě množství použitého koření. Při čtení receptu zjistíte, že musíte nakoupit 5 různých druhů, nevíte, jestli vám budou chutnat a vlastně ani kde je sehnat.

Chutná vám indické jídlo? Pak vám pravděpodobně budou chutnat i jednotlivá koření a při vaření se bez nich neobejdete. Po několika pokusech se naučíte různé druhy koření rozeznávat, pracovat s nimi a kombinovat je. S poslední obavou vám pomůže náš e-shop se širokou nabídkou mnoha druhů v různých gramážích.

Masala Dabba

Co je masala dabba? Jedná se o speciální krabičku na koření používanou v indické kuchyni. Obvykle je vyrobená z nerezu, je kulatá a najdete v ní 7 menších dóz naplněných typickým kořením, které potřebujete při vaření indických pokrmů. Bývá doplněná i malou lžičkou a novější verze mívají i průhledná víčka na kořenkách.

K čemu je masala dabba dobrá? Indická kuchyně není náročná, potřebujete ale správné načasování. Každý druh koření musí do pánve přijít ve správný čas. Přesně proto se vám hodí mít všechno potřebné pěkně po ruce.

Zároveň můžete mít v jednotlivých nádobkách odsypáno jen tolik koření, kolik využijete v kratším časovém horizontu. Při vaření nemusíte neustále otvírat větší sáček s kořením a nechávat unikat aroma. Zároveň si můžete předem namlít koření, které to vyžaduje a mít ho na vaření rovnou po ruce.

7 druhů koření, které nesmí chybět v indické kuchyni

Do klasické indické dózy na koření se vejde 7 druhů. Je tedy logické předpokládat, že těchto 7 druhů je základ indické kuchyně, který budete využívat pravidelně. Jaké koření byste neměli ve své masala dabbě postrádat?

1.      Kurkuma

Kurkuma je zářivě žlutý prášek, který nebude chybět v žádném indickém receptu. Najdete ji i v evropské verzi kořenící směsi kari. Kurkuma je druh zázvoru a indickým jídlům dodá krásnou barvu a navíc řadu zdravotních benefitů.

Její vůně je zemitá a chuť lehce štiplavá a nahořklá. Může připomínat pepř a závor. Je běžně využívána nejen v kuchyni, ale i do různých barviv. Má protizánětlivé účinky a může pomáhat při detoxikaci jater, boji s alergií, podporovat trávení a nastartovat imunitu.

Přečtěte si řadu dalších zajímavostí v článku věnovaném přímo kurkumě.

2.      Černé hořčičné semínko

Hořčičné semínko je malá, tmavě hnědá kulička chutnající podobně jako hořčice v tekuté podobě. V indické kuchyni se používají především do různých curry, ale také při nakládání zeleniny. Při tepelné úpravě je třeba semínka osmahnout na másle ghí a poté přidat do pokrmu. Jen tak se uvolní jejich plná chuť a oříškové aroma.

3.      Koriandr mletý

Koriandr je jedno z nejstarších koření, které člověk využívá. Semínka jsou vlastně odkvetlé květy stejnojmenné rostliny. Lístky bylinky se pak používají především na dozdobení pokrmů a ve studené kuchyni.

Semínka mají v chuti stopy citrusů a ořechů. Mezi jejich benefity patří, že jsou močopudné, antioxidační a působí proti nadýmání.

4.      Chilli

V indické kuchyni se využívá jak červená sušená chilli paprička, tak čerstvá zelená. Zelená se přidává právě kvůli čerstvosti a v pokrmu se do ní často zakousnete. Červená chilli paprička zase dodá barvu, výraznou chuť a samozřejmě ostrost.

Když přijde na to, jakou papričku máte použít, nejoblíbenější jsou Birds Eye, Naga Bhut, Kashmiri, byadagi a guntur. Můžete ale sáhnout i po vašem favoritovi. O různých papričkách a dalším ostrém koření si můžete přečíst zde.

5.      Římský kmín

Pod kmínem, který je používaný v indické kuchyni si rozhodně nepředstavujte ten, který najdete na chlebu. Jeho vzhled je podobný, chuť ale úplně jiná. Podporuje chuť samotného pokrmu a dodává mu hořkosladký nádech.

Římský kmín se přidává v mleté i nemleté podobě do různých curry, salátů, omáček, mixů koření, rýžových pokrmů a dalších.

6.      Garam masala

Garam masala je jednoduše mix koření. Všimli jste si, že se v jejím názvu vyskytuje stejné slovo, jako v krabičce masala dabba? Masala znamená koření, slovo garam pak horký nebo ostrý. Garam masala je směs koření, která vás zahřeje, nemusí ale být nezbytně ostrá.

Směs se liší region od regionu i rodinu od rodiny. Většinou obsahuje základní koření:

V různých obměnách v ní pak můžete najít například:

Jaký mix máte zrovna vy, zjistíte podle složení na obale, ale můžete si samozřejmě namixovat i vlastní garam masalu, která bude přesně vyhovovat vašim chutím. Pokrmu by měla dodat hřejivost a sladkost, případně lehkou ostrost.

7.      Kardamom

Konkrétně zelený kardamom je v indické kuchyni hojně využíván. Je nezbytný při přípravě dezertů, stejně tak ale do různých curry a dalších slaných pokrmů. Používají se celé lusky i semínka. Kardamom má velmi specifickou chuť, lehce připomínající kombinaci skořice, zázvoru, muškátového oříšku a citrusů.

Kardamom bývá často ve výběru zaměňován za jiné druhy koření. Každý kuchař si může celou krabičku poskládat podle sebe, na předchozích šesti se ale většina více méně shodne. Spolu se šafránem a vanilkou patří kardamom mezi nejdražší koření na světě. Proč tomu tak je?

Další indické koření

Jak jsme zmínili, každá masala dabba se může trochu lišit. Indická kuchyně nemá pouze jednu podobu a od toho se odvíjí i výběr konkrétního koření do vaší krabičky, respektive do vašeho šuplíku.

  • Šafrán v Indii najdeme především v dezertech, ale i ve slaných pokrmech.
  • Muškátovýoříšek je jasnou volbou pro indické dezerty. Skvěle funguje v kombinaci s kardamomem a šafránem.
  • Hřebíček přidává své typické výrazné aroma.
  • Pískavice může po orestování připomínat chuť javorového sirupu.
  • Fenykl se přidává při přípravě jídla a připravuje se z něj i digestiv.
  • Čínská cassia, což je vlastně nejprodávanější druh skořice.

Použití indického koření

Jak s daným kořením pracovat se vždy dočtete v konkrétním receptu. U většiny z nich je ale třeba celé koření nejdříve opražit a poté najemno namlít. Na mletí ideálně používejte výkonný mixér nebo speciální mlýnek na koření. Můžete použít i hmoždíř, nedosáhnete ale optimálně jemného mletí.

Všechny druhy koření se v indických receptech různě kombinují a opakují. Nenechte si ujít specifickou chuť této kuchyně používáním unifikovaných směsí. Vybavte se zásobou toho správného koření a experimentujte s různými poměry.

Indický dhal z červené čočky

Dal, dhal nebo posole. Všechny tyto názvy můžete použít, když mluvíte o indickém dušeném pokrmu, plném bílkovinami nabitých luštěnin a úžasně vonícím kořením. Krásně vás zahřeje, určitě ho tedy oceníte na podzim a v zimě a skvěle se k němu hodí rýže nebo chléb naan.

Ingredience (na 4-6 porcí):

  • 2 lžíce oleje nebo ghí,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 cm zázvoru,
  • 4 lusky kardamomu,
  • 300 g červené čočky, 
  • 2 lžičky garam masaly,
  • 1 lžička černého hořčičného semínka,
  • 1 lžička kurkumy,
  • 1 lžička římského kmín
  • ½ lžičky pískavice
  • ½ lžičky chilli
  • ½ litru zeleninového vývaru nebo vody,
  • 1 konzerva krájených rajčat,
  • 2 hrsti baby špenátu

    Postup:

    1. Rozpalte lžíci oleje nebo ghí na pánvi a orestujte nadrobno nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor. Stačí půl minutky, než se rozvoní. Přidejte kardamom a restujte dalších 30 vteřin.
    2. Do pánve nasypte červenou čočku a zalijte vývarem/ vodou. Nechte vařit cca 20 minut.
    3. Přidejte konzervovaná rajčata a vařte dalších cca 30 minut. Čočka už by měla být opravdu měkká.
    4. Na malé pánvičce na středním plamenu rozpalte lžíci oleje nebo ghí a přidejte všechno koření (2 lžičky garam masaly, lžičku hořčičného semínka, lžičku kurkumy, lžičku kmínu, ½ lžičky pískavice a ½ lžičky chilli). Opražte asi minutu, dokud se koření výrazně nerozvoní.
    5. Opražené koření přidejte k čočce, vmíchejte baby špenát, dosolte a případně dokořeňte dle vlastní chuti.
    6. Podávejte s rýží nebo chlebem naan a ozdobte čerstvým koriandrem.

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Obchod ověřený zákazníky
 

Kontakt
Logo
Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz