Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Kustovnice čínská
Kustovnice čínská

Goji berry neboli Kustovnice čínská

Tento plod využívali po staletí v čínské tradiční medicíně, je známá jako omlazující rostlina nebo také rostlina dlohověkosti, síly a sexuální potence.

Pochází z Asie, vyrůstá do výšky až 3 m ve tvaru hustých keřů. Plody se podobají šípkům.

 

Příznivé vlivy na tělo:

  • snižují riziko rakoviny

  • podporují zdravou funkci jater a ledvin

  • silné antioxidační účinky

  • působí antibakteriálně

  • působí i proti únavě

  • přiznivě působí na kožní nemoci

  • posiluje zrak

  • působí jako afrodiziakum

  • zvyšuje krevní oběh

  • zlepšuje produkci spermií

  • přiznivě působí na plíce

  • protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky

  • zlepšuje pevnost šlach, nehtů, ostrost zraku, zánět spojivek, rozmazané nebo slabé vidění

  • eliminuje riziko poškození buněk volnými radikály a slunečním zářením, tím zpomaluje stárnutí kůže a těla

  • stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, činnost střev

  • příznivě působí na menstruační cyklus

  • pomáhá při potížích s nespavostí a přispívá k zlepšení kvality spánku

  • blahodárně působí na podporu mozkové činnosti a paměti


    Chemické složení:

    • obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, karotenoidy (zeaxanthin)

    • Goji obsahu 500x více vitamínu C na váhu než pomeranče

    • polysacharidy

    • 18 druhů aminokyselin, včetně 8 esenciálních

    • přes 20 stopových prvků (fosfor, vápník, selen, měď, železo, zinek)

     

    Recepty a použítí:

    Doporučená denní dávka je přibližně 6 - 15g sušených plodů.

    Kustovnice je vhodná je do salátů, polévek, dezertů.

    Příprava čaje louhujte 10-15 minut následně sceďte. Vyluhované plody se dají také konzumovat, např.t s nakrajeným jablkem nebo špetkou skořice.

     

    Skvělé je přidávat kustovnici do ovocných koktejlů a šejků.


    Příprava odvaru

    Jednu polévkovou lžíci Goji vaříme přibližně 10 minut v půl litru vody.

     

    Lihový výluh

    Přibližně 80g sušené goji vložíme do 1 litru 40% lihu ponecáme dva měsíce luhovat. Můžeme dochutit trochou medu. Užíváme 2-3 lžíce denně.


    Kuře na kustovnici

    kuřecí křídla či stehna, 3-5 lžiček kustovnice, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce praženého sezamu, sušená červená paprika, sůl, voda

    Postup: nakrájenou cibuli rozprostřeme na dno pekáčku, posypeme kustovnicí. Kuře osolíme, posypeme paprikou a vložíme do pekáčku. Přidáme na plátky nakrájený česnek, posymeme praženým sezamovým semínkem, podlejeme vodou a přiklopíme víko, příp. zaděláme alobalem. Pečeme cca 40 minut při 220 °C. Podáváme s rýží nebo bramborem.

     

    Ovocný nápoj s Goji

    2 grepy, 3 pomeranče, 5 jahod, hrst Goji, lžíce chia semínek.

    Vše najemno rozmixujeme.

     

    Nepečené řezy

    Na hmotu použijete: 100g datlí ( předem namočené ve vodě), 2 hrsti Goji, 2 hrsti nepražených kešu oříšků, 1 hrst loupaných mandlí, 1/2 hrsti lískových oříšků, 1 hrst ovesných vloček, 1 lžička chia semínek, sojové mléko (nebo i jiné). Dle libosti můžete také přidat lněné semínko, vlašské ořechy, kokos, mák, z koření: skořici, hřebíček, kardamon.

    Na potření čokoládovou polevu, kterou získáte jednoduše rozpuštěním mléčných nebo hořkých čokoládových peciček .

    Postup: nejprve uděláme hmotu rozmixovaním datlí a goji, následně přidáváme namleté, jemně nebo hrubě nasekané ořechy dle Vaší libosti. Dále přidáme chia, vločky a mléko. Chia semínka krásně nabobtnají. Konzistence by měla být lepkavá a hustá tak, aby se dala rozetřít na rovné dno obdélnékové misky. Naplněnou misku dáme na půl hodiny do mrazáku. Rozpustíme čokoládu a potřeme vychlazenou hmotu, kterou můžeme krájet na řezy těsně před podáváním. Uchováváme v mrazáku.

     

    Kustovnici můžete zakoupit již od 50g za 25 kč.

    Novinky z našeho blogu

    Plán výběru koření na indický oběd
    01.09.2020
    Plán výběru koření na indický oběd
    Plánujete vyzkoušet světovou kuchyni? Uvařte si indické jídlo. 7 druhů koření, které nesmí chybět v indické kuchyni - kurkuma, hořčice, koriandr, chil... číst celé
    Nejčastější dotazy na šafrán
    02.07.2020
    Nejčastější dotazy na šafrán
    Śafrán, jedno z nejvzácnějších a nejdražších druhů koření. Toto koření obsahuje neuvěřitelné množství manganu a je bohatým zdrojem antioxidantů. Nejč... číst celé
    Co jste nevěděli o ibišku
    23.03.2020
    Co jste nevěděli o ibišku
    Ibišek, tuto rostlinu s krásnými květy, využívají na světě již stovky let. Použití najde jak v tradiční medicíně, tak v kosmetickém průmyslu. číst celé
    Shiitake zdravá houba
    22.01.2020
    Shiitake zdravá houba
    Shiitake, zdravá houba, plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Houba rostoucí v horách Číny i Japonska je velice oblíbené pochotkou zejména u vegetariánů... číst celé
    Obchod ověřený zákazníky
     

    Kontakt
    Logo
    Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
    Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz