- Úvod
- Kustovnice čínská
Goji berry neboli Kustovnice čínská
Tento plod využívali po staletí v čínské tradiční medicíně, je známá jako omlazující rostlina nebo také rostlina dlohověkosti, síly a sexuální potence.
Pochází z Asie, vyrůstá do výšky až 3 m ve tvaru hustých keřů. Plody se podobají šípkům.
Příznivé vlivy na tělo:
snižují riziko rakoviny
podporují zdravou funkci jater a ledvin
silné antioxidační účinky
působí antibakteriálně
působí i proti únavě
přiznivě působí na kožní nemoci
posiluje zrak
působí jako afrodiziakum
zvyšuje krevní oběh
zlepšuje produkci spermií
přiznivě působí na plíce
protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky
zlepšuje pevnost šlach, nehtů, ostrost zraku, zánět spojivek, rozmazané nebo slabé vidění
eliminuje riziko poškození buněk volnými radikály a slunečním zářením, tím zpomaluje stárnutí kůže a těla
stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, činnost střev
příznivě působí na menstruační cyklus
pomáhá při potížích s nespavostí a přispívá k zlepšení kvality spánku
blahodárně působí na podporu mozkové činnosti a paměti
Chemické složení:
obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, karotenoidy (zeaxanthin)
Goji obsahu 500x více vitamínu C na váhu než pomeranče
polysacharidy
18 druhů aminokyselin, včetně 8 esenciálních
přes 20 stopových prvků (fosfor, vápník, selen, měď, železo, zinek)
Recepty a použítí:
Doporučená denní dávka je přibližně 6 - 15g sušených plodů.
Kustovnice je vhodná je do salátů, polévek, dezertů.
Příprava čaje louhujte 10-15 minut následně sceďte. Vyluhované plody se dají také konzumovat, např.t s nakrajeným jablkem nebo špetkou skořice.
Skvělé je přidávat kustovnici do ovocných koktejlů a šejků.
Příprava odvaru
Jednu polévkovou lžíci Goji vaříme přibližně 10 minut v půl litru vody.
Lihový výluh
Přibližně 80g sušené goji vložíme do 1 litru 40% lihu ponecáme dva měsíce luhovat. Můžeme dochutit trochou medu. Užíváme 2-3 lžíce denně.
Kuře na kustovnici
kuřecí křídla či stehna, 3-5 lžiček kustovnice, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce praženého sezamu, sušená červená paprika, sůl, voda
Postup: nakrájenou cibuli rozprostřeme na dno pekáčku, posypeme kustovnicí. Kuře osolíme, posypeme paprikou a vložíme do pekáčku. Přidáme na plátky nakrájený česnek, posymeme praženým sezamovým semínkem, podlejeme vodou a přiklopíme víko, příp. zaděláme alobalem. Pečeme cca 40 minut při 220 °C. Podáváme s rýží nebo bramborem.
Ovocný nápoj s Goji
2 grepy, 3 pomeranče, 5 jahod, hrst Goji, lžíce chia semínek.
Vše najemno rozmixujeme.
Nepečené řezy
Na hmotu použijete: 100g datlí ( předem namočené ve vodě), 2 hrsti Goji, 2 hrsti nepražených kešu oříšků, 1 hrst loupaných mandlí, 1/2 hrsti lískových oříšků, 1 hrst ovesných vloček, 1 lžička chia semínek, sojové mléko (nebo i jiné). Dle libosti můžete také přidat lněné semínko, vlašské ořechy, kokos, mák, z koření: skořici, hřebíček, kardamon.
Na potření čokoládovou polevu, kterou získáte jednoduše rozpuštěním mléčných nebo hořkých čokoládových peciček .
Postup: nejprve uděláme hmotu rozmixovaním datlí a goji, následně přidáváme namleté, jemně nebo hrubě nasekané ořechy dle Vaší libosti. Dále přidáme chia, vločky a mléko. Chia semínka krásně nabobtnají. Konzistence by měla být lepkavá a hustá tak, aby se dala rozetřít na rovné dno obdélnékové misky. Naplněnou misku dáme na půl hodiny do mrazáku. Rozpustíme čokoládu a potřeme vychlazenou hmotu, kterou můžeme krájet na řezy těsně před podáváním. Uchováváme v mrazáku.