Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Rozdíl mezi černým a růžovým pepřem

Rozdíl mezi černým a růžovým pepřem

Jaký je rozdíl mezi černým a růžovým pepřem?
Pepř, koření, které nalezneme prakticky v každé kuchyni. Možná vás už napadlo, jaký rozdíl je mezi černým a růžovým pepřem. To si vysvětlíme v tomto článku, kde na vás čekají zajímavé informace, které jste možná ani nevěděli.


Černý pepř
Černý pepř, latinsky Piper nigrum, je plodem rostliny, která se nazývá pepřovník černý. Původem je z Indie, avšak dnes se již vyskytuje také v jiných tropických zemích, odkud se černý pepř dováží. Kuličky pepře se sklízejí ještě v nedozrálém stavu, přesněji řečeno těsně před dosažením zralosti. Po sklizení se nechávají kuličky fermentovat jeden den, a to za pokojové teploty. I díky tomuto procesu dostává černý pepř svoji barvu. Černý pepř má specifické zemité aroma, s lehce nasládlou vůní a typickou, výrazně pepřovou chutí. Doporučuje se jej skladovat ve vzduchotěsné nádobě, a to ideálně v temnu a suchu.
Také z historického hlediska byl černý pepř velmi významný. Někde se dokonce používal jako platidlo. Přesněji řečeno, černým pepřem jste mohli zaplatit například daně nebo nějaké výkupné. Černý pepř byl velmi ceněným a také drahým kořením. Do Evropy černý pepř přivezl poprvé Alexandr Veliký.

Samotný černý pepř obsahuje alkaloid, který se nazývá piperin. Ten také dává pepři jeho typickou vůni a samozřejmě také chuť. V rámci zdraví byl také prokázán pozitivní účinek při potlačení oxidativního stresu. Využívá se ve všech kuchyních, a to buď jako mletý, drcený nebo celý. Mletý se používá do polévek a omáček. Drcený pro přípravu masa a steaků. Vzhledem k tvrdosti pepře se jeho celé kuličky používají k aromatizaci, a jejich konzumaci se spíše vyhýbáme. Nejvýraznější chuť má černý pepř v případě, že jej čerstvě nadrtíme.

Růžový pepř
Růžový pepř, je plodem stromu pepřovce obecného či pepřovce brazilského. Ten se také nazývá pirula. Je třeba podotknout, že se nejedná o příbuzného klasického pepře, jde spíše o falešný pepř. Růžový pepř má své využití nejen v kuchyni, často se také používá v tradiční medicíně. Při použití v kuchyni se využívá především u jemně kořeněných jídel, hodí se skvěle k rybám nebo zelenině. Nalézt jej můžete také naložený v nálevu, kdy lépe vynikne jeho chuť.

Oproti pepři černému, růžový nemá tak výraznou pepřovou chuť. Ta se dá popsat spíše jako nasládlá, s lehkou chutí pryskyřice. Často se přirovnává chuťově k jalovci. S růžovým pepřem se velice často setkáte v různých pepřových směsích. Zde bývá zastoupen černý, zelený, bílý, a právě růžový pepř. Pokud byste chtěli koupit jen samotný růžový pepř, seženete jej převážně v celých kuličkách. Slupka tohoto druhu je velice tenká a křehká. Pod ní pak nalezneme drobnou suchou dužinu.
Často se můžete setkat s růžovým pepřem jako s dekorativním doplňkem, který přidá jídlu na zajímavosti. Bývá také součástí mnoha různých kořeněných směsí. Kuličky mají spíše červenou než růžovou barvu. Růžový pepř se rozšířil také díky faktu, že v dávné historii byl pepř černý velice drahý. Na stůl obyčejných lidí se tak zpravidla nedostal. Obchodníci toho tedy využili, a začali vydávat růžové kuličky za pepř. 

Rozdíly mezi pepři
Prvním a na pohled zřejmým rozdílem je jeho barva, což ale nikoho nepřekvapí. Ačkoli je zajímavé, že pepř růžový má ve skutečnosti červenou barvu. Mnohem zásadnější rozdíl je ale v chuti. Pravý pepř černý má typickou pepřovou chuť, zatímco falešný pepř růžový má chuť mnohem jemnější, velice podobnou jalovci. Zatímco co pepř černý můžete zakoupit jako drcený, mletý nebo celý, pepř růžový koupíte převážně jako celé kuličky. Rozdíl je také samotné zpracování obou pepřů, neboť pepř černý se 24 hodin fermentuje při pokojové teplotě.

 

Rychlé odkazy

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Obchod ověřený zákazníky
 

Kontakt
Logo
Využijte náš chat, vpravo dole na obrazovce.
Copyright © 2020 - www.profikoreni.cz